Politika

SDP-ova akademija za Dan državnosti

Akademija SDP Dan državnosti
Akademija SDP Dan državnosti
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SDP-ova akademija za Dan državnosti – Imali smo priliku da prisustvujemo i istinski uživamo u programu Svečane akademije koju su povodom 25. Novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine zajednički organizovali Forum mladih, Forum žena i Forum seniora Gradske organizacije SDP BIH Zenica.

U ime organizatora Akademije obratio se Mladen Simić, predsjednik GO SDP BIH Zenica. Nakon predsjednika, obratio se i glavni organizator ove svečanosti, predsjednik Foruma mladih SDP Zenica, Dino Ćatović. Svoje zadovoljstvo ali i zadovoljstvo Gradske organizacije zbog broja prisutnih u sali Grada izrazila je i predsjednica Foruma žena, Dijana Čerim, te zahvalila na izdvojenom vremenu i ukazanom povjerenju.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Bosni i Hercegovini, koji se obilježava svakog 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih.

Osmijeh na lica prisutnih izmamili su članovi Foruma mladih koji su se predstavili sa dvije prelijepe pjesme posvećene našoj domovini, zatim simpatične djevojčice, Amina Ajla, Melina, Amna i Elma koje su recitacijama odlomaka iz djela naših poznatih pisaca ukazale na ljepotu i snagu naše jedine Bosne i Hercegovine. Prisutni su uživali i u baletnoj izvedbi preslatke Iskre Nadžak. Zaista je bilo divno osjetiti tu snagu mladosti i njihovu ljubav prema domovini.

Gost Svečane akademije bio je uvaženi prof. dr. Mirko Pejanović, koji je za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu obavljao funkciju člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, i aktuelni član Predsjedništva SDP BIH. Prof. dr. Pejanović govorio je na temu: Historijski značaj prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a za razvoj države BiH. Nakon ovog divnog i poučnog izlaganja, sigurno je u nama svima ostala želja da tekovine ZAVNOBIH-a budu stvarnost, a ne samo slovo na papiru.

Socijaldemokratska partija je partija koja istinski njeguje tekovine ZAVNOBIH-a i antifašizma i upravo zato na ovaj način obilježavamo naš praznik, praznik svih Bosanaca i Hercegovaca.

Rekao je drug Tito: „Mi smo sve svoje bitke vodili i dobili u Bosni i Hercegovini, nas su podržali svi građani i narodi u Bosni i Hercegovini. Oni su se sami svojom borbom izborili da imaju pravo da sami sobom upravljaju i da imaju svoju Bosnu i Hercegovinu, ravnopravnu Bosnu i Hercegovinu“.

PR TIM GO SDP BiH ZENICA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno