Politika

SDP: Kome smeta Zenicatrans, i kome je u interesu da radnici ostanu bez posla!?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenicatrans punih 59 godina prevozi radnike, učenike, studente i druge građane sa područja Grada Zenice u gradskom i prigradskom saobraćaju. Zenicatrans je javno komunalno preduzeće, u 87% vlasništvu države, i kao takvo, logično je da njen vlasnik, država i njene institucije, budu u njegovoj službi. No, to ipak nije slučaj sa Zenicatransom.

Naime, građani Zenice moraju znati da je u maju 2017. godine Zenicatrans uputio Kantonalnom poreznom uredu zahtjev za reprogram dugova iz prethodnog perioda. Kantonalni porezni ured ni do dana današnjeg taj zahtjev nije proslijedio do Poreznog ureda Federacije BiH. Pitamo se zašto? Kome to smeta Zenicatrans? Kome je u interesu da se ugasi jedino komunalno preduzeće koje obavlja djelatnost prevoza putnika.

Menadžment Zenicatransa je svu dokumentaciju za dobijanje licence na vrijeme predao kantonalnom Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i zaštitu okoliša, osim potvrde porezne uprave o plaćenim doprinosima uposlenicima iz ranijeg perioda. Dugovi koji su napravljeni u posljednjih 20 godina i koje je napravilo prethodno rukovodstvo su sada kočnica opstanka Zenicatransa, i njegovih 185 uposlenika.

Dolaskom novog menadžementa u maju 2017. godine, počinje se vršiti pritisak na ovo preduzeće, što dokazuje i onemogućavanje proslijeđivanja zahtjeva prema Poreznom uredu FBiH.
Posjećamo, da je Ministarstvo odbrane FBiH ostalo dužno Zenicatransu cca 1.200.000 KM još iz doba agresije na BiH, jer je Zenicatrans bio firma koja je bila u službi Ministarstva odbrane.
Pitamo se, kako su dosadašnje vladajuće strukture u gradu dozvoljavale ogromna poreska zaduženja, da niko do sada nije reagovao na to? Da li je ovo još jedno javno preduzeće čije uništenje će proći nezapaženo, a sve da bi se zadovoljili lični interesi stranačkih tajkuna bliskih SDA?

Pored ovih poteškoća i opstrukcija trenutni menadžment uspijeva da izvršava sve radne zadatke i vrši isplatu plaća uposlenicima kao i izmirenja troškova dobavljačima.
Iz ovih navedenih činjenica jasno je da ovo javno preduzeće može da obavlja poslove u okviru svoje djelatnosti uprkos blokadama pojedinih Kantonalnih ustanova i nebrige Gradskih vlasti.
Pozivamo vladajuću strukturu i nadležne organe da preduzmu sve zakonske mjere kako preduzeće koje postoji decenijama, i u kojem je uposleno 70% bivših pripadnika ARBiH, ne bi zadesila sudbina Metalnog, Željezare, Komrada… i mnogih drugih preduzeća koji su bili u službi i interesu građana Zenice.

GO SDP BiH Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno