Politika

DF: poziv na tribinu – ZAŠTITIMO PRAVO NA PITKU VODU USTAVOM ZDK – ponedjeljak u 18 sati

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

DF: poziv na tribinu – ZAŠTITIMO PRAVO NA PITKU VODU USTAVOM ZDK – ponedjeljak u 18 sati – Pozivamo Vas da prisustvujete javnoj tribini “ZAŠTITIMO PRAVO NA PITKU VODU USTAVOM ZDK”, koja će se održati u sali 301 Skupštine Ze-Do kantona, u ponedjeljak, 18.9.2017. u 18:00 sati.

Klub poslanika Demokratske fronte u Skupštini ZDK 25.11.2016 predložio je amandman na Ustav Zeničko-dobojskog kantona, kojim se pravo na pitku vodu proglašava univerzalnim ljudskim pravom, te da vodeni resursi, kao javno dobro, ne mogu biti predmet privatizacije. Vlada ZDK je u aprilu 2017 zaključila da je pitka voda dovoljno zaštićena postojećim zakonima i da predloženi amandman ne treba prihvatiti. Na tribini namjeravamo obrazložiti zašto bi Skupština ZDK ipak trebala usvojiti taj amandman, jer Ustav je najbolja garancija zaštite ovog resursa.

Program tribine:
1. Uvodno obraćanje kantonalnog povjerenika – 5 minuta
2. O inicijativi (kad i kako je podnesena, kad je stigao odgovor vlade, njihovo obrazloženje odbijanja), šef kluba poslanika DF u Skupštini ZDK, Midhat Delić – 5 minuta
3. Prezentacija “Pitka voda kao ustavna kategorija”: v.prof.dr. Samir Lemeš – 20 minuta
4. Diskusija (moderator: Alma Kratina, koordinator vijeća za ljudska prava PA DF) – 20 minuta
5. Potpisivanje pisma podrške učesnika tribine Skupštini ZDK za usvajanje inicijative

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno