Politika

SDP BiH želi pravnu državu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SDP BiH želi pravnu državu, a ne državu kojom se upravlja sa mindera – Delegacija Socijaldemokratske partije BiH posjetama gradovima u Zeničko-dobojskom kantonu nastavila je sa promocijom aktivnosti „Naš odgovor“, uz prisustvo velikog broja zainteresiranih građana, članova i simpatizera.

Na skupovima je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, daljnem narušavanju radničkih prava od strane Vlade FBiH, derogiranju državnih sudskih institucija, stopiranju krucijalnih investicija i ostalim temama na koje SDP građanima BiH ima ponuđen odgovor.

Ministri pravde iz Vijeća ministara i iz entitetskih ministarstava prihvatili su sramni protokol o reformi pravosuđa u Briselu kojim se predviđa derogiranje ključnih nadležnosti Suda BiH i koji prema tom dogovoru više neće imati nadležnost za procesuiranje krivičnih djela privrednog kriminala, korupcije i organiziranog kriminala te krivičnih djela počinjenih od strane zvaničnika entiteta, kantona i opština, što je urušavanje države.

SDP BiH želi pravnu državu 1Odgovor SDP BiH je da se Zakon o sudu BiH može mijenjati samo na način da se uspostavi Vrhovni sud BiH koji će imati ingerenciju nad svim sudovima u cijeloj zemlji, te da postojeće nadležnosti Suda BiH ne smiju biti umanjene. Sve ispod toga je novi ustupak snagama koji žele slabu BiH i sve ispod toga je izdaja BiH. Samo sa jakim Vrhovnim sudom, BiH će postati pravna država, a građani na cijeloj teritoriji BiH imati jednak tretman pred zakonom.

Za godinu dana rada vladajuće koalicije u FBiH nije izgrađen nijedan kilometar autoputa, dok je Vlada sa SDP-om na čelu, za četiri godine uspjela napraviti više od 60 kilometara. Iako je Vlada koju je vodio SDP osigurala i ostavila novoj Vladi više od 600 miliona KM za nastavak izgradnje autoputa, SDA i HDZ se međusbno bore oko kontrole nad tim novcem i time su zaustavili ekonomski zamajac koji smo pokrenuli, te zbog toga nema ekonomskog rasta neophodnog za povećanje penzija i ukupnog životnog standarda.

Vlada FBiH je odbijanjem potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora još jednom pokazala nedopustiv stepen nepoštivanja radnika i građana BiH, jer, sa nevjerovatnom dozom bahatosti, štiti samo interese male grupe vlasnika kapitala, dok radnici, prema mišljenju trenutne vlasti, trebaju raditi za najmizernije plate u Evropi i biti klasična radnička sirotinja.

Odgovor SDP BiH je da pružamo punu podršku Savezu samostalnih sindikata BiH u njihovoj borbi za zaštitu radničkih prava, a naši zastupnici i delegati će u Federalnom parlamentu i Domu naroda FBiH nastaviti sa započetim aktivnostima, kako bi se Zakon o radu FBiH, kojim su pogažena sva radnička prava, a Sindikat u potpunosti ponižen i isključen iz socijalnog dijaloga, što prije stavio van snage.

Vlada FBiH je u federalnom Budžetu namijenila nedovoljnih milion KM za provođenje seta antikorupcionih zakona, a i taj milion je faktički nemoguće utrošiti! Naš odgovor je da ćemo tražiti minimalno pet miliona KM za početak rada Posebnog odjela Federalnog tužilaštva i Posebnog odjela Vrhovnog suda, koji će istraživati i procesuirati, prije svega, političku i sistemsku korupciju te privredni kriminal počinjen pod političkom zaštitom, a koji je doveo do uništavanja stotina firmi, pljačke i nestanka milijardi maraka.

BiH mora postati država u kojoj vladaju zakoni, a ne država u kojoj vladaju pojedinci okupljeni oko vrha vladajućih stranaka. Oni žele zemlju kojom se upravlja sa mindera, a mi želimo pravnu državu u kojoj se zna red.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno