Politika

SDA Zenica: saopćenje za javnost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SDA Zenica: saopćenje za javnost – Na protekloj sjednici Gradskog vijeća Zenica usvojen je zaključak, koji je predložila Stranka demokratske akcije, o osudi napada na novinare od strane gradonačelnika Fuada Kasumovića. Uprkos tome što su vijećnici SDP-a i DF-a bili neshvatljivo uzdržani na očiti brutalni udar gradonačelnika na slobodu medijskog izvještavanja i njihov rad u Zenici, velika većina je prihvatila jedino logičan i vrlo potreban zaključak o osudi napada na zeničke novinare, posebno na Adnana Džonlića i Haruna Bošnjaka.

U usvojenom zaključku predlagača SDA se navodi da Gradsko vijeće Zenica čvrsto stoji na stanovištu da je sloboda medijskog izvještavanja, garantovana Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, temeljni preduslov i stub svakog demokratskog društva. Imajući to na umu, Gradsko vijeće Zenica je bezuslovno podržalo novinare i druge medijske djelatnike u njihovom radu, jer se na taj način o djelovanju ovog predstavničkog tijela obezbjeđuje cjelovita informacija potrebna građanima Zenice.

Gradsko vijeće Zenica je ovim zaključkom također konstatovalo da je na spomenutoj sjednici od 28. septembra 2017. godine, ali i na nekoliko prethodnih, došlo do zloupotrebe govornice Gradskog vijeća i javnog medijskog prostora od strane gradonačelnika, gospodina Fuada Kasumovića i izrazilo je žaljenje zbog toga. Gradonačelnik Kasumović je govornicu zloupotrijebio kako bi na najgrublji način napao i vrijeđao novinare što je u potpunosti neprihvatljivo i u direktnoj suprotnosti sa zakonskim odredbama kojima se garantuje sloboda medijskog izvještavanja.

Gradsko vijeće Zenica je, s tim u vezi, najoštrije osudilo ponašanje gradonačelnika Kasumovića i njegov nedemokratski odnos prema medijskim djelatnicima u Zenici, jer smatra da su napadi na novinare izuzetno opasni, nedopustivi, kažnjivi i u direktnoj suprotnosti sa načelima savremene demokratije i vrijednostima koje ona promovira.

Gradsko vijeće Zenica je naglasilo da će učiniti sve što je u njegovoj moći da spriječi ovakva i slična ponašanja, bez obzira od koga ona došla, s ciljem stvaranja uslova za siguran i dostojanstven rad svih medijskih djelatnika koji prate rad Gradskog vijeća Zenica.

Press SDA ZENICA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno