Politika

Premijer ZDK posjetio Tuzlanski kanton

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer ZDK posjetio Tuzlanski kanton – Izmjene zakona o porezu na dohodak, raspodjeli javnih prihoda te Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH, bile su glavne teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog i Zeničko – dobojskog kantona Bege Gutića i Miralema Galijaševića.

Kako je rečeno, oba kantona imaju veoma slične interese ali i izazove, te je neophodno sinhronizovati aktivnosti i zajednički djelovati, kako bi se prevazišli izazovi i ostvarili interesi.

„Ova dva kantona su provedbom ovih zakona veoma oštećeni i prema tome, nalaze se u podređenom položaju u odnosu na druge kada su u pitanju mogućnosti za brži razvoj. Mi moramo gajiti politiku ravnomjernog razvoja svih regija u Bosni i Hercegovini, tako da dva kantona koji su nosioci razvoja, proizvodnje novih vrijednosti, zbog niskih primanja radnika u proizvodnom sektoru i dominantnih niskoakumulativnih grana privrede ne bi smjeli biti zakinuti“, rekao je premijer Galijašević.

Premijer Galijašević je ovom prilikom čestitao premijeru Gutiću i Vladi Tuzlanskog kantona na dosadašnjim rezultatima.
Premijeri Gutić i Galijašević su iskazali interes za razmjenu iskustava na području modela podrške privrednim subjektima dva kantona.

Premijer Gutić je istaknuo :„Svjesni smo da samostalno ne možemo ništa promijeniti, a izmjene ovih zakonskih rješenja, na ovaj način kako mi to predlažemo i kako to struka kaže, doprinijet će ravnomjernom razvoju države. Takve izmjene bi osnažile, odnosno dovele u ravnopravan položaj sa ostalima, dvije privredno najpotentnije regije tuzlansku i zeničku“, zaključio je premijer Gutić.
Premijeri su se na kraju sastanka složili da ova dva kantona dijele veoma slične poglede, vizije i interese, te da je neophodno da razmjenjuju iskustva.

Osim premijera, današnjem sastanku prisustvovali su i kantonalni ministri finansija Andrej Kajić i Jakub Suljkanović, te sekretar Ministarstva finansija TK Merima Hajdarević.

Press služba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno