Zenica

Saznajemo: Vraćaju se stari koeficijenti neljekarskom kadru u ZDK, Vlada i Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu nadomak dogovora

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saznajemo: Vraćaju se stari koeficijenti neljekarskom kadru u ZDK, Vlada i Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu nadomak dogovora  – Zenicablog saznaje da je tokom ponedjeljka postignut bitan napredak u pregovorima između Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, oko Kolektivnog ugovora za 2018. i drugih zahtjeva ovog sindikata.

Podružnica ovog sindikata u Kantonalnoj bolnici Zenica organizovala je danas polusatni štrajk upozorenja. Oni su najavili štrajk za srijedu 20. decembra, ali po svemu sudeći do njega neće doći, potvrđeno je Zenicablogu iz redova sindikata, ali i Vlade.

-Vlada je pristala na vraćanje lanjskih koeficijenata, koji su bili naš primarni zahtjev. U toku je dogovaranje nekih sitnijih detalja i zahtjeva, ali je pokazana spremnost obje strane da se dogovor postigne i verifikuje, te počne primjenjivati odmah na početku godine, kaže naš sagovornik iz sindikata.

Ministar zdravstva ZDK Dragoljub Brenjo potvrdio je večeras Zenicablogu da je postignut “bitan napredak u pregovorima, te da su pregovori pri kraju”, ali je rekao da je dogovor obje strane da sa zvaničnim informacijama izađu krajem sedmice (nejvjerovatnije petak), do kad očekuje usaglašavanje preostalih detalja.

Na naš upit da nam potvrdi da li je riješena glavnina nesporazuma, Brenjo je odgovorio potvrdno – da, riješili smo većinu stvari, ostaju neke pravne i formalne stvari. Što se tiče najavljenog štrajka, vjerujemd a ga neće biti, jer je Protokolom o pregovorima dogovoreno da nema štrajkova tokom pregovora, a oni su, kako sam vam rekao, pri kraju. Želim vjerovati da će sindikalna podružnica KBZ, koja je članica Nezavisnog sindikata sa kojim pregovaramo, ispoštovati što smo dogovorili, rekao je Brenjo za naš portal.

Prema informacija do kojih je došao Zenicablog, nakon što dva tima pregovarača usaglase sve detalje, njihov zajenički prijedlog treba odobriti na sjednici Vlada ZDK. Slično je nedavno bilo sa sporazumom i kolektivnim ugovorom sa sindikatom ljekara ZDK. Za takvu odluku je potrebno nekoliko dana, dok se pripreme saglasnosti ministarstava pravosuđa i finansija, koja “ovjere” takav ugovor, pa se očekuje da se ispune očekivanja neljekarskog kadra zdravstvenih ustanova u ZDK i u novu, 2018. uđu sa novim (starim) koeficijentima.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno