Info

Savršen svijet Boračkog jezera

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Savršen svijet Boračkog jezera – Uz 230 učesnika, od čega je 170 djece četiri države iz regiona, Izviđački klub Javor Osijek iz Hrvatske, Odred izviđača Orijen Herceg-Novi iz Crne Gore, Odred izviđača Spartak Subotica, Odred izviđača Lola Niš, Odred izviđača iz Novog Pazara i Odred izviđača Bajina Bašta iz Srbije i izviđači iz Bosne i Hercegovine iz Zenice, Prijedora, Sarajeva, Vareša i Konjica, te 70 volontera, ceremoniji su prisustvovali predstavnici Ambasade SAD-a u Sarajevu, federalnog Ministarstva zdravstva, Grada Zenice, kompanije ArcelorMittal Zenica, Sindikata ove kompanije i Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti iz Zenice.
Veliko srce

Ceremonija je započela performansom mladih skauta u režiji Lane Delić, glumice BNP-a Zenica, koji su ponijeli parole na latinici, ćirilici i engleskom jeziku: Svijet bez granica, Stop nasilju, Stop rasizmu, Prijateljstvo, Čist okoliš, Simply scouting, Tolerancija, Ljubav, Stvaramo bolji svijet, nakon čega su se svi skupili u veliko srce. Merima Mustafić je izvela himnu projekta “Izviđači pjevaju”.

Čast da zvanično proglasi kamp otvorenim pripala je Johanu Mackieu, predstavniku američke ambasade u BiH. On je rekao da je izviđaštvo univerzalni čvor koji povezuje sve ljude koji su se ikada time bavili. Jer, pored svih vještina koje ovdje nauče, također će naučiti o drugim kulturama, religijama, tradicijama i cijenit će vrijednost različitosti.

Vildana Doder, pomoćnica federalnog ministra zdravlja, objasnila je da je i sama bila izviđač i da je sretna zbog poruka koje su poslane jučer sa Boračkog jezera. Dodala je da je sretna što se ova izviđačka kuća nalazi na bosanskohercegovačkom biseru – Boračkom jezeru. Ovakav kamp daje temelje budućim generacijama kako i na koji način da se uče živjeti.

Sumea Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika Zenice za društvene djelatnosti, istakla je da su izviđači ti koji ruše sve granice i da su zbog toga uvijek imali i imaće ubuduće podršku Gradske uprave Zenice.

– Ovakva poruka koju ste poslali sa Boračkog jezera treba da se prenosi svaki dan u medijima, među ljudima u svim nivoima vlasti. Porušili ste granice, rekli da su nam potrebni ljubav, mir, prijateljstvo, zajedništvo. Tako danas treba da živi, radi i odgaja se mlad čovjek u Bosni i Hercegovini, poručila je Sumea Mujkanović.

Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača grada Zenice, naglasio je da će mladi ljudi, učesnici kampa, provesti deset dana u intenzivnom radu i učenju, odnosno boravak na Boračkom biće kreativan i lijep. Ernest Badnjević, starješina OI “Dr. Mladen Stojanović” iz Prijedora, podsjeća da projekt traje šest godina, a da je ovo peto izdanje interetničkog volonterskog mirovnog kampa. Kroz projekt je prošlo nekoliko hiljada izviđača sa ovih prostora koji su realizovali na hiljade volonterskih sati i djece koja su se družila, sprijateljila, upoznala, stekla prijatelje iz susjednih zemalja.

I ruda nas spaja

– Bit je stvaranje ambijenta u kojem će djeca zaboraviti na sve razlike, u kojim će biti ono što jesu – djeca, zdrava, korisna, uz to nešto naučiti i stvoriti ambijent za normalan život u okruženju. Prijedor i Zenica su tradicionalno povezani rudnikom u Prijedoru iz kojeg ruda ide u Zenicu, gdje se topi i prodaje dalje. Kažu da na tim našim područjima rude ima za narednih stotinjak godina. Dakle, imaće ljudi u Zenici šta da rade, a nadam se da će to naše prijateljstvo i drugarstvo potrajati i duže, poručio je Badnjević.

On se prisjetio da su bili skeptični kada su prvi put dolazili, da su krenuli sa nekom zadrškom jer su dolazili u sredinu i dovodili djecu koja dolazi sa područja, nažalost, opterećenog politikom, posljednjim ratom. Ali, onda su, veli, vidjeli da među mladim ljudima ne postoji ono što oni koji vode ovu zemlju žele – da je podijele na svaki mogući način i u svakom smislu.

– Stvaraju se prijateljstva koja traju godinama. To je zalog za budućnost, ako ništa, generacija koje dolaze iza nas. Želimo da oni dožive ili prožive što smo mi u svojim izviđačkim danima imali i da stvarajuoko sebe i u svojim porodicama normalne ljude koji će biti korisni i za svoj grad, svoj entitet i državu, naglasio je Badnjević.

Od 1959. godine do danas, redovan na Boračkom jezeru je bio Miroslav Popović, predsjednik Skupštine SIGZ i najstariji i po stažu i po godinama u zeničkim izviđačima. Objasnio nam je da su najviše izviđačima u ranijim godinama pomogli rahmetli gradonačelnik Husejin Smajlović, bivši direktor Željezare Zenica Hamdija Kulović i vlasnik kompanije RM – LH Mirsad Čizmo.

Prvi put na kamp su došli izviđači iz Osijeka. David Štefanić, Loren Trstenjak, Lucija Holub, Monika Feher i Lovro Zelić stigli su pratnji Jakova Fehera, vođe Izviđačkog kluba Javor iz Osijeka.
Drugarstvo

Štefanić nam je rekao da će krenuti u sedmi razred u Osijeku, te da svake godine provodi ljeti barem po dvije sedmice sa izviđačima. Boračko jezero mu se svidjelo. Trstenjak bi trebao krenuti najesen u prvi srednje, a ovo je prvi put da ljetuje sa izviđačima. Monika Feher je kazala da im je cilj širiti prijateljstvo i izvan granica Hrvatske, te da se predivno osjećaju na Boračkom jezeru. Ustvrdila je da je važno i da se počnu svi prihvaćati međusobno i počnu razmišljati “svojom, a ne glavama naših roditelja i stvoriti neki svoj stav”.

Dragana Kelava iz Herceg-Novog nam priča da je prvi put došla na Boračko i prvi put učestvuje na jednom ovakvom interetničkom kampu. Druženje je na nivou, a svi su, veli, divni i već je stekla nove prijatelje. Staša Tumbas iz Subotice govori da je prelijepo u ovom kampu, da je kompletan kraj prelijep, da je upoznala nove drugare. Ajlin Malkoč iz Zenice je takođe prvi put u kampu i veli da joj je stvarno super, da jedni pomažu drugima, druže se, zabavljaju, da je to savršeni svijet.

Izvor: Oslobođenje

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno