Info

Savez udruženja dijabetičara ZDK: Osobama oboljelim od dijabetesa se uskraćuje njihovo pravo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovim dopisom želim da vam ukažem na nekoliko propusta u JU “Dom zdravlja” Zenica i ambulantama porodične/obiteljske medicine na području grada Zenica, kao i svim Domovima zdravlja na području ZDK, kao i u Općoj bolnici Tesanj i KB Zenica.

Naime, dopisom od strane ZZO ZDK od 11.10.2022. godine, broj: 05-33-14330/22(A.P.) prema bolnicama i domovima zdravlja na istom području daje se uputstvo o pravima oboljelim od dijabetesa,Tip1 i Tip2, na količinu trakica za mjerenje nivoa šećera u krvi (GUK) i njihovo propisivanje.

Isto pravo objavljeno je u Službenim Novinama, broj 15/22.ZDK.

Udruženja oboljelih sa terena, u dosta navrata, od strane dijabetičara po ovoj obavijesti, obavijestili su nas da nailaze na poteškoće od strane ljekara koji bi trebalo da propisuju ovu vrstu ortopedskih pomagala po ovom uputstvu. I danas, isti ne znaju ili nemaju jasno uputstvo o količinama za propisivanje trakica, pa pacijenti dolaze u neprijatne situacije.

Dešava se da inzulin ovisne osobe budu uskraćeni za punu količinu (150 komada i da dobiju 75 komada za 3 mjeseca i bez aparata) za 10,11 i 12 mjesec 2022.godine, kao i osobe osobe koje koriste terapiju tabletama Tip2.

Količine su jasno propisane u Službenim Novinama i Uputstvom za iste, svi Domovi zdravlja i bolnice su ih dobili. Moguća je loša komunikacija unutar Uprave i porodicnih ljekara, jer pacijenti nailaze na osporavanja istih. Drugo, aparati za mjerenje šečera u krvi su sastavni dio ortopedskog pomagala, jer jedno bez drugog je nemoguća misija. Na propisanim potvrdama tih istih aparata nema.

Lijepo vas molim da ispravite grešku nastalu unutar sistema koji se zove loša komunikacija između “Uprava – Porodicni ljekari – Pacijenti oboljeli od dijabetesa” i na obostrano zadovoljstvo učinite da svi oboljeli konzumiraju svoje Zakonski ostvareno pravo.

Savez udruženja dijabetičara ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno