Biznis

Satnica u BiH deset puta manja nego u EU

Radnici u zemljama Europske unije u prosjeku po satu zarađuju oko deset puta više nego zaposleni u BiH, pokazuju posljednja istraživanja.

Prema mišljenju ekonomista, razloga za to je mnogo, a jedan od njih je i taj što je BiH zemlja u kojoj čovjeka možete platiti veoma malo jer je previše nezaposlenih.

Posebno je problematično, kako kažu ekonomisti, što administracija ništa ne čini da realni sektor stvara novu vrijednost, kako bi ekonomija bolje funkcionirala, a time dolazilo i do veće cijene rada.

Prema istraživanju njemačke agencije ‘Destatis’, prosječna cijena rada za jedan sat u privatnom sektoru u EU prošle godine iznosila je 24,40 eura, odnosno oko 49 KM.

Sa druge strane, prosječna plata u BiH prošle godine iznosila je 830 KM, i obuhvaćala je plaće i u privatnom i u javnom sektoru. Kada se to podijeli sa 21 radnim danom u mjesecu i osmosatnim radnim vremenom, dobije se da je prosječna satnica u BiH prošle godine iznosila tek 4,9 KM.

Ona bi bila i manja da postoje zvanični podaci o prosječnim plaćama u privatnom sektoru, koje su mnogo manje od prosječne plate u BiH, jer se realni sektor u BiH nalazi u veoma teškoj situaciji.

Tako se samo neslužbeno barata podacima da je satnica u realnom sektoru u BiH od 3 do 10 KM.

Dakle, s tom cijenom rada po satu BiH daleko zaostaje i za zemljama koje u EU najslabije plaćaju svoje radnike, poput Bugarske, Rumunije, Litvanije, Letonije i Mađarske.

Tako su bugarski poslodavci u privatnom sektoru prošle godine najmanje plaćali sat rada u odnosu na ostale zemlje EU – 3,80 eura, dok su na liderskoj poziciji Danci sa 42 eura.

Prema istraživanju, cijena rada u Bugarskoj prošle godine je veća za 2,8 posto nego 2013. godine.

Malo ispred Bugarske su Rumuni, gdje je sat rada plaćan 4,8 eura, slijedi Litvanija sa 6,60 eura, Letonija sedam eura, Mađarska 7,8 eura po satu.

Prosječna cijena rada za jedan sat u EU iznosila je 24,40 eura.

Poslodavci u njemačkom privatnom sektoru plaćali su 31,80 eura po satu, čime je zauzela osmo mjesto među 28 članica EU po troškovima koje izdvaja za radnu snagu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem