Biznis

EBRD će podržati 130 malih i srednjih preduzeća

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ceremonijom otvaranja projekata koje financira Europska unija u Sarajevu je ozvaničen početak realizacije dvogodišnjeg programa koji financira Europska unija pod nazivom “Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) u BiH”.

Program će poticati razvoj malih i srednjih preduzeća kroz prenošenje najboljih praksi EU u provedbi Akta o malim preduzećima za Europu, vodeće strategije za razvoj malih i srednjih preduzeća u Europskoj uniji.

Ukupna vrijednost programa je 2,656 milijuna eura, od čega je Europska unija osigurala dva milijuna eura iz IPA-e 2013. Europska unija je do sada financirala ukupno više od 40 milijuna eura za podršku poduzetništvu u Bosni i Hercegovini.

Program će podržati preko 130 malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini kroz savjetodavne projekte koji će koristiti ekspertizu međunarodnih savjetnika i domaćih konsultanata. Pored toga, program će prenositi najbolje prakse Akta o malim preduzećima za Europu putem seminara i informativnih aktivnosti, u kombinaciji sa obukama za lokalne konsultante, poduzetnike i menadžere o principima Akta o malim preduzećima.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazao je kako budućnost BiH vidi u razvoju malih i srednjih preduzeća. Ta preduzeća smatra treba da budu dovoljno fleksibilna kako bi odgovorila na sve izazove.

“Puno rada je pred svima nama, a cilj je jasan da unaprijedimo tokove života za građane BiH”, dodao je Wigemark.

Šef Ureda EBRD u BiH Ian Brown naglasio je da mala i srednja preduzeća predstavljaju okosnicu ekonomije, što je EBRD prepoznao i zbog čega se veoma trudi da podrži njihov rast i razvoj u BiH.

Dodao je kako se mala preduzeća suočavaju sa velikim izazovima u području dostupnosti financijskih sredstava i potrebnih vještina da bi bila konkurentna na domaćem i međunarodnom tržištu.

“EBRD podržava financijski mala preduzeća u BiH i putem stručnih savjeta da bi postala što konkurentnija”, istakao je Brown.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović BiH kazao je kako je BiH na dnu ljestvice po konkurentnosti ne samo u regiji već i u cijeloj Europi. “BiH nazaduje u 2014. godini u odnosu na 2013. godinu”, kazao je Šarović, zahvaljujući EU i EBRD na kontinuiranoj i predanoj podršci BiH u podizanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

“Novi projekt predstavlja kombinaciju direktne podrške, te sistemskog podizanja konkurentnosti, uređenja tržišta i zakonodavstva koji se odnose na poslovanje. Ministarstvo će biti dobar asistent u ovom i drugim projektima, u okviru svojih nadležnosti”, rekao je Šarović, naglasivši da mnogo toga zavisi i od nižih organizacionih nivoa.

U okviru SBS promoviran je i video – studije slučaja o potrebama klijenata Krajina Klasa iz Banja Luke, Megamixa, Bontexa, Medene iz Tešnja i PS Techa iz Banja Luke.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno