Info

Sat kodiranja: BIH 10. u svijetu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Znate li koje je zanimanje budućnosti, sa kojim nikad nećete biti bez posla, a pri čemu možete raditi za strane kompanije i živjeti u BiH? To je programerski posao, za koji već sada vlada velika potražnja i kod nas i u svijetu, sa trendom stalnog rasta.

U periodu od 8. do 14. decembra 2014. godine obilježena je globalna Sedmica kodiranja u kojoj je organizovano 77.000 događaja – Satova kodiranja (engl. Hour of Code) – sa preko 60 miliona učesnika širom svijeta.

Centar za promociju civilnog društva, kroz svoj Resursni centar, pokrenuo je jedinstvenu promotivnu akciju na nivou Bosne i Hercegovine, a u cilju uključivanja što većeg broja mladih u ovaj globalni pokret i jedinstveni vid inovativne informatičke obuke, pokrenute od neprofitne organizacija Code.org iz Amerike. Osnovni cilj ovog pokreta je približiti algoritamski način razmišljanja djeci ali i odraslima koji će im pomoći da bolje razumiju tehnologiju kojom se svakodnevno koriste, te naročito učenike zainteresovati za informatičko obrazovanje koje se često čini komplikovanim i suhoparnim.

Specijalno dizajnirani tutorijali oduševili su brojne učenike širom Bosne i Hercegovine. Tako je u Sedmici kodiranja učestvovalo preko 15.000 učenika iz 139 registrovanih škola i organizacija iz cijele BiH, čime je Bosna i Hercegovina postigla najbolje rezultate u regiji. Tako su npr. u Srbiji prijavljene 132 škole i organizacije, u Sloveniji 64, u Makedoniji 62, a u Hrvatskoj 46.

Oficijalne statistike “Hour of Code” potvrđuju također rekordni uspjeh Bosne i Hercegovine – prema zvaničnim podacima objavljenim na internetu u Sedmici kodiranja 2014. godine učestvovalo je 165 zemalja širom svijeta, pri čemu je Bosna i Hercegovina na 10. mjestu u odnosu na broj stanovnika i broj prijavljenih događaja.

Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva, istakla je kako je “kompletna akcija provedena bez ikakvih donatorskih sredstava, odnosno isključivo zahvaljući ljudskim resursima CPCD-a, sponzorstvu društveno-odgovornih kompanija, te nadležih ministarstava obrazovanja koji su izdali saglasnosti za obavljanje ovog edukativnog događaja u školama. Ova akcija pokazala je da od jedne male ideje zajedničkim snagama možemo napraviti veliku stvar, te ostvariti velike rezultate.

CPCD će nastaviti sa ovom akcijom i u 2015. godini i sigurni smo da zajednički možemo ostvariti još bolje rezultate. Programerska struka predstavlja posao budućnosti, te će CPCD nastaviti raditi sa djecom u tom pravcu. ”

Pored brojnih promotivnih aktivnosti pokrenutih u cilju uključivanja što većeg broja učenika u Sat kodiranja, CPCD je uz podršku društveno-odgovornih kompanija organizovao i 3 nagradne igre. Vrijedne nagrade osigurane su uz pomoć sponzora kao štu su Microsoft BiH, Asbis d.o.o, R&S d.o.o, Coca-Cola HBC B-H d.o.o, Nestle Adriatic BiH d.o.o, Academy 387, Didakta d.o.o, ustanova Kino “Novi Grad”, Asocijacija informatičara Bosne i Hercegovine i Fondacija „Schüler Helfen Leben“ Sarajevo. Nagrade su podijeljene najaktivnijim nastavnicima i školama, a učenici su tokom januara 2015. godine na zvaničnoj facebook stranici “Hour of Code Bosnia and Herzegovina” postavljali svoje fotografije sa Sata kodiranja, pri čemu je 10 učenika dobilo nagrade za svoje fotografije koje su dobile najveći broj lajkova.

Jedan od sretnih dobitnika izjavio je: „Za nagradnu igru saznao sam od svoje profesorice informatike. Čas informatike bio je jako zabavan i mnogo me oduševio, a na kraju časa dobio sam i certifikat o uspješno završenom Satu kodiranja. Veoma mi je drago da sam upoznao ovakav vid učenja i jako sam zahvalan što sam mogao učestvovati u ovoj akciji. Profesorica me ohrabrila da se prijavim na nagradnu igru, a moje učešće su podržali i moj roditelji. Jako sam sretan što sam svojim trudom uspio da dobijem nagradu.“



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno