Zenica

Sastanak zeničkih Roma sa Misijom OSCE-a u BiH i gradskim vijećnikom Mensudom Kelešturom u organizaciji Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sastanak zeničkih Roma sa Misijom OSCE-a u BiH i gradskim vijećnikom Mensudom Kelešturom u organizaciji Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice – Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice jučer je organizovalo sastanak zeničkih Roma sa predstavnicima Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, te gradskim vijećnikom Mensudom Kelešturom. Sastanku je prisustvovao i predsjedavajući Općinskog vijeća općine Zavidovići Ređžo Seferović, uz čiju je pomoć sastanak i organizovan.

Na sastanku, kojem je prisustvovalo blizu 40 Roma iz različitih romskih naselja sa područja grada Zenice, izloženi su mnogobrojni problemi sa kojima se susreću pripadnici romske nacionalne manjine sa područja grada Zenice.

Predsjednik Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice Refik Crnović ovom prilikom istakao je da su glavni problemi sa kojima se Romi susreću problem obrazovanja, zaposlenja, zdravstvene zaštite i stabmena politika. Istakao je i da u gradu Zenici radi samo 7 Roma, dok su svi ostali nezaposleni. Naglasio je i da su Romi, kao i bezbroj puta do sada, izvarani mnogim lažnim obećanjima u predizborno vrijeme proteklih izbora, a da im ništa od toga nije ispunjeno.

Pravni savjetnik Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice Emir Abduzaimović istakao je da je ionako loš socijalni položaj Roma u gradu Zenici u krajnjoj mjeri pogoršala i nedavna odluka gradskog vijeća, kojom je kirija za stambene jedinice namjenjene za socijalno-neprofitno stanovanje povećana u procentu od čak 100%. Da stvari budu još alarmantnije, naglašava da ovu kiriju u svim drugim gradovima Zeničko-Dobojskog kantona Romi ne plaćaju, odnosno gradsko vijeće grada Zenice pobrinulo se da ovu kiriju plaćaju samo zenički Romi.

Gradski vijećnik u vijeću grada Zenice Mensud Keleštura prisutnim Romima obećao je da će pred gradskim vijećem pokrenuti inicijativu koja bi rezultirala potpunim ukidanjem kirija na ime socijalno-neprofitnog stanovanja, a što od njega zahtjeva većina zeničkih Roma. Obećao je da će u skladu sa njegovim mogućnostima, ispred stranke ASDA pružiti svu potrebnu podršku kako bi se popravio ionako težak položaj Roma u gradu Zenici.

Također, na samome sastanku brojni Romi istakli su i primjer gradskog vijećnika Asima Musića, vijećnika ispred nacionalnih manjina u vijeću grada Zenice, koji za skoro dvije godine svoga mandata nije niti jedan jedini put izašao za govornicu u gradskom vijeću. Svi prisutni Romi su bili kranje ogorčeni na njegovo glasanje za povećanjem kirija na ime socijalno-neprofitnog stanovanja, kao i nezainteresiranošću za rješavanjem njihovih problema.

Iz Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice poručili su da ukoliko ne bude prihvaćena ova inicijativa gradskog vijećnika Mensuda Kelešture, odnosno ukoliko u gradskom vijeću ne bude usvojena odluka o potpunom ukidanju kirije za stambene jedinice namjenjene socijalno-neprofitnom stanovanju, predstoje mirni protesti koji se neće okončati sve do ispunjenja zahtjeva zeničkih Roma.

Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice

Foto: RTVZE



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno