Info

Sastanak Udruženja Privatnih predškolskih ustanova sa predstavnicima političkih stranaka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sastanak Udruženja Privatnih predškolskih ustanova sa predstavnicima političkih stranaka – Standardizacija predškolskog odgoja i obrazovanja u skladu sa evropskim modalitetima i praksama, te prilagođavanje zakonske regulative u ovoj oblasti, bili su tema sastanka koji je (četvrtak, 21.11.2019. godine) održan u prisustvu zainteresiranih političkih subjekata, na inicijativu predstavnika Udruženja privatnih predškolskih ustanova ZDK. Predstavnici Udruženja su upoznali prisutne o ciljevima Udruženja, koji se prevashodno ogledaju u poboljšanju i unaprjeđenju uslova rada u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja.

Naglašeno je da je segment predškolskog odgoja i obrazovanja područje u kojem postoji ogroman potencijal za uspostavljanje boljih uvjeta rada, ali zastarjele odredbe koje regulišu ovu oblast, počev od Zakona koji je donesen 2010. godine, kada na tržištu gotovo da nije ni bilo privatnih predškolskih ustanova, pa preko svih drugih podzakonskih akata, nameću kao nužnost redefiniranje propisa i uspostavljanje zdrave platforme koja će omogućiti potrebne promjene u procesima iz ove oblasti. S obzirom da je trenutno aktuelna izrada novog Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, na nivou ZDK, ovo je prilika da se uvažavajući realitet, neophodne promjene inkorporiraju u zakonodavne okvire, jer je evidentno da su se u međuvremenu desile brojne promjene na svim socijalno-ekonomskim aspektima u našem društvu, uključujući i povećanje broja privatnih predškolskih ustanova, odnosno povećanje interesa roditelja da se djeci predškolskog uzrasta ponude raznoliki sadržaji odgojno obrazovnog karaktera. Neprilagođena legislativa iz ove oblasti je najbolji pokazatelj da napori društva u ovoj oblasti moraju biti daleko intenzivniji, a posebno u kontekstu opredijeljenosti naše zemlje ka evropskim i svjetskim trendovima u pogledu tretmana predškolskog odgoja i obrazovanja.

Prisutni su izrazili spremnost na saradnju u pravcu poboljšanja stanja, te je zaključeno da je uspostava kvalitetnog predškolskog odgoja i obrazovanja imperativ razvoja i evropske standardizacije  u ovoj oblasti koja je od posebnog drušvenoj značaja.

Aktiva Press



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno