Biznis

Sastanak Saveza udruženja poslodavaca ZDK

Sastanak Saveza udruženja poslodavaca ZDK
Sastanak Saveza udruženja poslodavaca ZDK
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sastanak Saveza udruženja poslodavaca ZDK- Dana 14.04.2016. godine (četvrtak) u Zavidovićima je održan 8. (osmi) sastanak Upravnog odbora Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK.
Domaćin ovog sastanka bilo je UDRUŽENJE SAMOSTALNIH PRIVREDNIKA ZAVIDOVIĆI.

Pored članova Upravnog odbora Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK, sastanku su prisustvovali i Ministar finansija ZDK, gdin Andrej Kajić i Načelnik općine Zavidovići, gdin Suad Omerašević, kao i privrednici – članovi Udruženja samostalnih privrednika Zavidovići.

Najznačajnija tema sastanka bio je Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBIH. Zajednička konstatacija svih prisutnih je da je postojeći Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBIH diskriminatoran i izrazito nepovoljan za 8 kantona u FBIH. Zbog postojećih pondera prilikom raspodjele sredstava, budžet ZDK je na godišnjem nivou oštećen za oko 35 mil. KM (tabela u prilogu). Ukoliko bi se samo dio tih sredstava usmjerio u razvoj poduzetništva, privreda našeg kantona bi ostvarila značajan porast.

Na sastanku je donešena Odluka da se od Vlade ZDK zatraži naručivanje izrade Studije o položaju svih 10 kantona u Federaciji BIH u vezi sa postojećim Zakonom o raspodjeli javnih prihoda. Studija treba da sadržava prijedlog izmjene postojećeg Zakona kako bi se ukinuo diskriminirajući položaj 8 od 10 kantona u FBIH prilikom raspodjele javnih prihoda. Studiju bi u roku od mjesec dana trebali izraditi Univerziteti u Tuzli i Zenici (Ekonomski fakulteti pri ovim Univerzitetima).

Na sastanku je donešena i Odluka da se po izradi navedene Studije pristupi organiziranju Okruglog stola na kojem bi učešće uzeli predstavnici akademske zajednice i vlasti, privrednika i medija iz 8 diskriminiranih kantona, a to su:

1. Unsko–sanski kanton;
2. Posavski kanton;
3. Tuzlanski kanton;
4. Zeničko-dobojski kanton;
5. Srednjobosanski kanton;
6. Hercegovačko-neretvanski kanton;
7. Zapadnohercegovački kanton;
8. Kanton br. 10.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno