Zenica

Sastanak o projektu Plava voda: Fond za zaštitu okoliša mora obezbijediti instrument osiguranja

zdk.ba
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sastanak o projektu Plava voda: Fond za zaštitu okoliša mora obezbijediti instrument osiguranja – Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH dužan je obezbijediti instrument osiguranja – mjenice za iznos sredstava kojim učestvuje u projektu Regionalni vodovod Plava voda! Ovaj jasan i precizan zaključak donesen je na prošlosedmičnom sastanku u sjedištu Vlade Srednjobosanskog kantona u Travniku, kojem su, pored predstavnika SBK-a i JP Regionalni vodovod Plava voda d.o.o. Travnik, prisustvovali premijer ZDK Mirza Ganić sa ministrima finansija Josipom Lovrićem i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mirnesom Bašićem, te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

“Fond je dužan da dostavi instrument osiguranja – mjenice Javnom preduzeću Regionalni vodovod Plava voda d.o.o. Travnik koje će potom isti instrument osiguranja – mjenice, izdati prema Srednjobosanskom kantonu i Zeničko-dobojskom kantonu. Realizacijom ovog zaključka steći će se uslovi da Vlada ZDK postupi prema odluci kantonalne Skupštine i pristupi potpisivanju supsidijarnog podugovora o zajmu kojim će se omogućiti efektivnost kredita EBRD-a”, kazao je premjer Ganić.

Premijer ZDK održao je jutros sastanak sa ministrima Lovrićem i Bašićem koje je zadužio da svako iz svoje nadležnosti pripremi sve što je potrebno kako bi ZDK mogao izvršiti svoje obaveze, nakon što Fond za zaštitu okoliša FBiH i JP Regionalni vodovod Plava voda d.o.o. Travnik završe svoj dio posla.

Podsjetimo, prvi sastanak u sjedištu JP Regionalni vodovod Plava voda d.o.o. Travnik održan je 4. aprila na inicijativu premijera ZDK Mirze Ganića, kada je dogovoreno da se održi novi sastanak na koji će, pored predstavnika ZDK i SBK, biti pozvani i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH, s ciljem razumijevanja i otklanjanja nedoumica u shvatanju pojma finansijska garancija.

“Fond za zaštitu okoliša FBiH, bez obzira što u projektu učestvuje kao donator, dužan je dostaviti instrument obezbjeđenja – mjenicu, oko čega je na drugom sastanku postignuta saglasnost. Na osnovu svega navedenog može se vrlo jasno utvrditi da ZDK nije kočnica za realizaciju projekta Regionalni vodovod Plava voda, već, naprotiv, pokretač konkretnih aktivnosti na iznalaženju rješenja za zastoj u realizaciji projekta”, kazao je Ganić.

Premijer ZDK očekuje od Grada Zenica, čiji predstavnici nisu prisustvovali navedenom sastanku u Vladi SBK, da se aktivnije uključe i daju svoj doprinos, kako bi se omogućio nastavak realizacije ovog projekta.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno