Posuđeno

Sarajevo četvrti najzagađeniji glavni grad u svijetu, zrak u Zenici postaje sve opasniji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Podaci stranice AirVisual pokazuju da indeks zagađenja zraka u Sarajevu iznosi 184, što se smatra izuzetno nezdravim zrakom. Najveća zagađenja zabilježena su na Skenderiji, Marijin Dvoru, na Bistriku i u naselju Otoka.

Odmah iznad Sarajeva na trećem mjestu najzagađenijih glavnih gradova u svijetu je glavni grad države Zapadni Bengal, Kolkata, sa indeksom 291. Na prvom mjestu je Lahore, prijestolnica pakistanske provincije Punjab, sa indeksom 241 te na drugom mjestu glavni grad Indije, Delhi, u kojem indeks zagađenja zraka iznosi 241.

S obzirom da AirVisual pravi listu samo najzagađenijih glavnih gradova u svijetu, ali radi mjerenja širom svijeta, u drugim gradovima naše zemlje ustvari su zabilježena veća i opasnija zagađenja. Tako je zrak u Zenici izuzetno nezdrav sa indeksom zagađenja 201.

S druge strane, mjerenja Ekoakcije ne pokazuje sumirani indeks kvalitete zraka u glavnom gradu BiH, već podatke sa mjernih stanica. Prema ovim mjerenjima također su najzagađenija područja Bjelava, naselja Marijin Dvor, Otoka te područje oko Vijećnice.

Vrlo nezdrav zrak koji prelazi indeks 250, što znači da prijeti tome da postane opasan Ekoakcija izmjerila je u Tuzli, Ilijašu i Zenici. Zrak je također nezdrav na području Lukavca.

“Moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje”, upozoravaju iz Ekoakcije.

Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebale bi smanjiti bilo kakve fizičke aktivnosti, dok bi produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali izbjegavati i ostali građani.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno