Info

Saradnja ZEDE sa Privrednom komorom USK i Tehničkim fakultetom Univerziteta u Bihaću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saradnja ZEDE sa Privrednom komorom USK i Tehničkim fakultetom Univerziteta u Bihaću – Zenička razvojna agencija ZEDA d.o.o. u saradnji s Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona, u srijedu, 26. aprila 2017. godine, u prostorijama Privredne komore Unsko-sanskog kantona održala je prezentaciju Laboratorije za ispitivanje sigurnosti proizvoda LIND i projekta

MENTOR 2.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Privredne komore Unsko-sanskog kantona, predstavnici Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, predstavnici JU Mašinsko-saobraćajne mješovite srednje škole te privrednici.

Ovom prilikom, predstavnici Agencije ZEDA potpisali su Memorandum o razumijevanju s dekanom Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću u cilju saradnje i zajedničkog organizovanja i učešća u izvođenju praktične nastave, izrade seminarskih, diplomskih, magistarskih, doktorskih i drugih naučnih radova u Laboratoriji LIND i Impulsnom kreativnom centru koji djeluju kao organizacione cjeline pri Agenciji ZEDA.

Ova saradnja Agencije i Tehničkog fakulteta podrazumijeva i učešće u aktivnostima koje povećavaju konkurentnost domaćih kompanija kroz nova, praktična i inovativna rješenja, zatim kroz prenos dobrih praksi, primjenom novih tehnologija, kroz razvoj novih proizvoda i podršku inovatorima i sl.

Podrška će se odnositi i na pomoć poduzetnicima u svim fazama razvoja poduzetničke ideje i njenog prerastanja u poduzetnički poduhvat, rast mikro, malih i srednjih preduzeća zasnovan na unaprjeđenju kvaliteta proizvoda. Saradnja se odnosi i na izgradnju partnerskih odnosa i razvojnih koalicija između privatnog i javnog sektora u cilju općedruštvenog razvoja.

Također, planirana je i saradnja u oblasti dopunskog obrazovanja neophodnog za primjenu savremenih tehnologija u privrednim društvima, kao što su: CNC tehnologija, obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost, informaciono-komunikacijske tehnologije i sl.

Agencija ZEDA je potpisala i Sporazum o saradnji s Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona u okviru čije će saradnje aktivnosti biti usmjerene na razvoj partnerskih odnosa, izradu razvojnih projekata i dokumenata, unaprjeđenje regionalnog razvoja, poticanje i unaprjeđivanje privrednog razvoja i saradnje između Agencije ZEDA i USK, unaprjeđenje poslovnog ambijenta, zajedničko djelovanje u približavanju BiH Evropskoj uniji, uvođenje EU standarda i unaprjeđenje kvaliteta poslovanja i sl. Također, poslovna saradnja odvijat će se na partnerskoj osnovi međusobnim pružanjem pomoći i razmjenom informacija u vezi s potrebama i interesima privrede.

Treba napomenuti da je Laboratorija za ispitivanje sigurnosti proizvoda LIND osposobljena i akreditirana za mehanička ispitivanja namještaja i opreme za dječija igrališta i igrališne površine, a da je opći cilj projekta MENTOR 2 (Modern Economy trough New Technology Oriented Research, phase II) podsticanje ekonomskog rasta i zapošljavanja uvođenjem novih i inovativnih usluga za drvoprerađivački sektor BiH, odnosno MSP poduzeća, proizvođače građevinske stolarije.

Projekat je u potpunosti usmjeren ka MSP u BiH i zadovoljavanju njihovih potreba u oblasti ispitivanja i razvoja novih i kvalitetnih proizvoda namijenjenih EU tržištu, ali i domaćem, kao i svim ostalim tržištima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno