Biznis

Saradnja BiH i Italije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prеdsјеdаvајući Prеdsјеdništvа BiH Мlаdеn Ivаnić i člаn Prеdsјеdništvа BiH Bаkir Izеtbеgоvić primili su ministra vanjskih poslova Italije Paola Gentilonija, a na sastanku je rečeno da su odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Italije su dobrosusjedski, razvijeni, vrlo prijateljski, i postoji obostrana želja, ali i otvorene mogućnosti za daljim unapređenjem ukupnih bilateralnih odnosa intenziviranjem posjeta na najvišem nivou.

Istaknuta je spremnost i interes za poboljšanjem već dobre bilateralne saradnje u predstojećem periodu. Izražen je optimizam u pogledu kontinuiteta pozitivnih odnosa između BiH i Italije i saradnje na strateško-političkim pitanjima, kao što je borba protiv terorizma i migracije. Govoreći o unapređenju odnosa u oblastima od zajedničkog interesa, naglašeno je da su perspektivne oblasti za saradnju energetika, infrastruktura i metalurgija.

Zajednički je konstatovano da je potrebno iskoristiti sve mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje, koja je izblansirana kada je u pitanju spoljno-trgovinska razmjena, te je istaknuto zadovoljstvo činjenicom da je Italija u vrhu spoljnotrgovinskih partnera BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su naglasili opredijeljenost vlasti za stvaranje pozitivnog političkog ambijenta u BiH i posvećenost kreiranju programa ekonomskih reformi, što je jedan od preduslova za podnošenje kredibilne aplikacije i odobrenje statusa zemlje kandidata za punopravno članstvo u EU.

Gospodin Gentiloni je naglasio da Italija podržava demokratske procese i reforme koje BiH poduzima, te istakao nadu da će koncert Milanske skale u Sarajevu, povodom obilježavanja 20. godišnjice mira, doprinijeti razvoju pozitivne atmosfere u BiH. U tom smislu, Italija, kao susjed Balkana, u potpunosti vjeruje u integraciju ostalih zemalja Balkana u Evropsku uniju, naglasio je ministar.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno