Zenica

ŠAPA Zenica: Zašto su sedam i po mjeseci vrata skloništa za napuštene životinje i dalje zatvorena

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja ŠAPA Zenica podnijelo prijavu nadležnoj Kantonalnoj veterinarskoj inspekciji. Šta se krije iza zatvorenih vrata Skloništa?

ZAŠTO SU SEDAM I PO MJESECI VRATA SKLONIŠTA ZA NAPUŠTENE ŽIVOTINJE U STRANJANIMA ZA GRAĐANE ZENICE I DALJE ZATVORENA

Nakon višemjesečnog ukazivanja na neregularnosti u radu Gradskog skloništa u Stranjanima u Zenici, kojim upravlja preduzeće Alba Zenica d.o.o., te na kršenja relevantnih zakona i podzakonskih akata, nuđenja pomoći i saradnje, a sve u nadi da će se stanje popraviti, pri čemu smo iskazali nedvojbeno dobronamjernost, strpljenje i razumijevanje, te nakon što ni skoro osam mjeseci od početka rada Skloništa nema pomaka na planu transparentnosti i načina rada, saradnje sa građanima, uz vidljivu nebrigu i opću nezainteresiranost Upravitelja, Udruženje ŠAPA Zenica je danas podnijelo prijavu protiv Upravitelja Skloništa, Alba Zenica d.o.o, nadležnoj Kantonalnoj veterinarskoj inspekciji. Udruženje traži od Kantonalne veterinarske inspekcije izricanje konkretnih mjera kojima će se bez odlaganja osigurati transparentnost rada Skloništa i dobrobit životinja, hitno i neodložno otvaranje Skloništa za posjetitelje, provesti istraga, te posebno izreći mjera zabrane daljeg dovođenja životinja u Sklonište dok traje istraga, dok se ne osiguraju naprijed navedeni uvjeti, te dok se ne dobiju odgovori na pitanja, od kojih navodimo samo neka:

Koliko je do sada ukupno uhvaćeno i dovedeno pasa u Sklonište od početka rada skloništa do danas; Koliki broj pasa je uginuo u skloništu, posljedicom čega; Koliki broj pasa je eutanaziran i iz kojih razloga, uz podatke o svakom psu i veterinaru koji je odobrio i proveo eutanaziju; Koliko pasa je cijepljeno protiv bjesnoće, mikročipirano i sterilizirano u Skloništu; Koliko pasa je liječeno u Skloništu i od kojih bolesti, te koliko je izliječeno; Koliko prijava je zaprimljeno o bolesnim psima na ulici i na koji način im je ukazana pomoć; Koliki broj pasa je udomljen, uz predočavanje listinga udomitelja, Koliki broj pasa je navodno pobjegao iz skloništa, i pod kojim okolnostima. Nadalje Udruženje zahtijeva provođenje kontinuiranog inspekcijskog nadzora nad radom Skloništa u Stranjanima u Zenici, uz osiguranje dobrobiti i uvjeta za držanje životinja propisanih Zakonom i podzakonskim aktima.

U Zenici se od januara 2017. godine stvorila klima koja je potakla mnoga zvjerstva nad napuštenim životinjama, što u formi trovanja, ubijanja, odvođenja, nestajanja, pucanja na pse, pa tako i u formi ovakvog načina rada samog Skloništa. Istovremeno se zastrašuje, šikanira i progoni one koji te životinje štite, o kojima se brinu, koje udomljavaju.

Gradska uprava, kao i Upravitelj Skloništa Alba Zenica d.o.o. su mjesecima ostali nijemi na zahtjeve građana, nevladinih organizacija u i van BiH, da se otvore vrata Skloništa i omogući saradnja sa građanima i nevladinim sektorom na volontiranju, udomljavanju i drugim vidovima pomoći Skloništu. Čak je i poziv Udruženja ŠAPA na zajedničko obilježavanje Svjetskog dana napuštenih životinja 4. aprila i organizovanje Dana otvorenih vrata ostao u potpunosti izignorisan. Ništa se nije desilo ni nakon Šetnje za pse organizovane od strane grupe građana 6. maja 2017. godine, kada su građani iskazali svoj protest nad ovakvim netransparentnim radom Skloništa i predali listu zahtijeva Upravitelju Skloništa uz zahtjev da se Sklonište otvori za posjete. Ni nakon što su krajem jula 2017., društvene mreže i pojedine medije preplavile fotografije pasa slikane u karantenskom dijelu Skloništa kako leže u vlastitom izmetu, žedni i gladni, jedan na drugom u kavezima, ni nakon zgražavanja javnosti uz ponovljene zahtjeve da se Sklonište otvori za posjete, ništa se nije desilo osim orkestriranog demantija predstavnika Gradske uprave. Istovremeno o većini životinja uhvaćenih sa ulica Grada Zenice u proteklih 232 dana se ništa ne zna osim da ih nema.

Upravitelj Skloništa Alba Zenica d.o.o. kao ni Gradska uprava nisu učinili ništa da osiguraju transparentnost svoga rada, informišu javnost i promoviraju rad Skloništa, te da se angažuju na udomljavanju pasa, a što im je zakonska obaveza. Naprotiv, netransparentnim radom koji je bez presedana, cijeli projekat Skloništa je stavljen pod hipoteku. Umjesto promocije udomljavanja, ista se često onemogućavaju diskriminacijom, ne postoji aktivna web stranica, ne postoji registar pasa sa fotografijama koji se udomljavaju, javnost ne zna i ne može znati koji su psi u Skloništu. Politika zatvorenih vrata služila je i služi svrsi onemogućavanja javnosti i građana sticanje uvida u brojno stanje pasa u skloništu i njihovu dalju sudbinu.

Sklonište za napuštene životinje Grada Zenice u Stranjanima, uprkos najavama, datim obećanjima do današnjeg dana je zatvoreno za redovne posjete, što je zakonska obaveza i standardna praksa svugdje u svijetu, te ne smije biti predmet dobre volje Upravitelja, veze, poznastva ili diskrecije radnika zaposlenih u Skloništu ili zaposlenog veterinara, no sistemski uređen modus operandi ovakvog objekta. Stoga se nameće pitanje šta se dešava iza zatvorenih vrata i šta Upravitelj Skloništa krije, čega se boji.

U Skloništu do danas nije uspostavljen sistem izolacije kod prijema pasa. Upitno je da li se i kada psi cijepe, čipuju i sterilišu. Nemar je vidljiv na svakom koraku u pogledu veterinarske zaštite i brige o psima. Zakonom predviđene evidencije nisu vođene ni adekvatno niti pravovremeno. U direktnoj vezi sa neurednim evidencijama su i nestanci velikog broja pasa iz Skloništa, za koje se zna da nisu udomljeni, te da jednako tako nisu bili niti bolesni niti agresivni a koji su boravili jedno određeno vrijeme u Skloništu i potom nestali. Sama činjenica da je kapacitet Skloništa od 80 do 120 pasa, da se psi hvataju i dovode u Sklonište preko sedam i po mjeseci (232 dana), uz nepoznatu dnevnu i sedmičnu kvotu hvatanja pasa otvara sumnje i pitanja što je sa psima i gdje su svi ti uhvaćeni psi. Istovremeno, dinamiku dovođenja pasa u sklonište nije pratila dinamika udomljavanja, a kako su i sami veterinari angažovani u Skloništu, kao i djelatnici Albe Zenica d.o.o. izjavljivali u više navrata za lokalne medije, poznato je da je najveći broj uhvaćenih životinja bio pitom, zdrav i socijaliziran i “spreman za udomljavanje”. Takođe u više navrata je jos u martu mjesecu od strane istih rečeno da je kapacitet Skloništa skoro popunjen…

Podsjećamo da Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja ne propisuje rok za držanje pasa u skloništima u Bosni i Hercegovini, te da su skloništa dužna da rade transparentno u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima.

Sklonište u Stranjanima je postalo zeničkim Alkatrazom. Osnovna funkcija i svrha postojanja svakog skloništa je briga o napuštenim psima i aktivan angažman na njihovom udomljavanju. Sklonište u Zenici tu funkciju ne ispunjava.

Sve naprijed navedeno otvara pitanja i budi sumnju u zakonitost rada Skloništa. Sve što građani žele je stvarna a ne servirana istina o svim uhvaćenim psima od 18 januara 2017. godine, i pristup Skloništu u formi organizovanih posjeta u skladu sa zakonom.

ŠAPA Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno