Zenica

Jedinstveni projekti Zavoda za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zavodu za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona bio je u znaku novih, ali jedinstvenih projekata, ne samo na području kantona nego i Federacje BiH. Već prvog dana nove školske godine počeo je sa preventivnim aktivnostima. Direktor Zavoda mr. sci Amir dr. Čustović i dr.sc. Mirnes Telalović, posjetili su OŠ “Hamza Humo” i OŠ “Arnauti”, a u cilju jačanja primarne prevencije bolesti ovisnosti i saradnje sa lokalnom zajednicom. Uz dogovor o budućoj saradnji uručen je određen broj Biltena Zavoda, afiša i drugog propagandno-preventivnog materijala, te školskog pribora za učenike čiji su roditelji lošijih ekonomskih mogućnosti.

Ovo je najbolji primjer kako se preventivno djeluje u zajednici, još važnije što se radi o dvjema područnim školama.

Da Zavod radi u kontinuitetu na više projekata potvrđuje slijedeće. U proteklom peridu aktivno je radio na ispunjavanju uslova za dobivanje akreditacije od strane Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine (AKAZ). U okviru 55 standarada koje je postavila Agencija, napisano je više od 270 procedura, 12 strategija, 17 programa, pravilnika i politika. Svi izrađeni standardi i procedure su primjenjivi, dokumentovani, nakon čega krenulo sa njihovom praktičnom promjenom. Izvršena je samoocjena i unutrašnja ocjena, a ovih dana priprema se zahtjev za vanjsku ocjenu. Nakon pozitivne ocjene, u Zavodu se nadaju da će do kraja godine dobiti Certifikat o ispunjavanju akreditacijskih standarada čime bi ova ustanova postala prva u Bosni i Hercegovini koja je ispunila sve postavljene akreditacijske standarde iz područja bolesti ovisnosti.

U toku je i vrlo važna aktivnost na izradi prijedloga teksta Državne strategije nadzora nad opojnim drogama, sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u BiH (2018 – 2023.godina) u kojoj i Zavod za bolesti ovisnosti Ze-Do kantona doprinosi svojim prijedlozima i sugestijama, a posebno će nastojati dati značajan doprinos na izradi Akcionog plana.

Još valja istaći d su predstavnici Zavoda učestvovali na radnom sastanku u Zenici, kao jedan od partnera u Projektu smanjenja faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini.

Realizacijom ovih projekata i izradom novih, Zavod za bolesti ovisnosti, zasigurno ostvaruje svoju misiju i viziju, čime postaje prepoznatljiv i respektovan u stručnim krugovima u BiH ali i regionu.

Piše: Said Šteta



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno