Info

ŠAPA Zenica – Saopćenje za medije uz 4. april Svjetski dan napuštenih životinja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ŠAPA Zenica – SPRIJEČIMO ZAJEDNO NASTANAK NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA – Iako je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u Bosni i Hercegovini još 2009. godine zabranio napuštanje životinja, te propisao kazne za napuštanje životinja kao i obaveze imaocima životinja da svoje ljubimce registruju, mikročipuju, da se o njima brinu i osiguraju im dobrobit, broj napuštenih životinja se nikada nije smanjio, no je u porastu, dok je provedba Zakona i kaznenih odredbi po ovom pitanju nikakva, a stanje svijesti građana o uzroku problema napuštenih životinja poražavajuće kao i odsustvo empatije.

Neodgovorni vlasnici izbacuju i dalje svakodnevno svoje životinje na ulicu kako u gradovima tako i na selima.. Razlozi za napuštanje su brojni i nepromijenjeni svih ovih godina. Nizak stepen edukacije o tome šta znači imati kućnu životinju, o njenim potrebama i odgovornostima vlasnika jer iste bivaju napuštene, izbačene na ulicu onoga časa kada su postale ili prevelika obaveza, ili ih se vlasnik zasitio, ili su postale prevelik teret i trošak. Odluke o nabavci kućnog ljubimca se donose neplanski, brzopleto, pomodarski, ne shvata se šta znači imati životinju, vlasnici odbijaju da sterilišu svoje životinje, napuštaju se potomstva ili skotne ženke čime direktno doprinose rastu populacije i nekontrolisanoj reprodukciji, napuštaju se stari i bolesni psi, dok neodgovoran vlasnik prolazi nekažnjeno i najčešće nezapaženo. Svakim novim napuštanjem se stvara nova generacija napuštenih i neželjenih životinja na ulici, čime se nastaje problem i za životinje i za ljude.

Napuštene životinje su osuđene na lutanje, život na ulici gdje se ne snalaze, gdje postaju teret svima i najčešće predmet raznih oblika zlostavljanja od strane pojedinaca, te povređivanja. Napuštene životinje nisu na ulici svojom voljom, no su posljedica napuštanja od strane ljudi. Godinama se nalazimo u začaranom krugu napuštanja, uz sistematsko zanemarivanje uzroka problema koji se ne rješava ad hoc populističkim mjerama, no jedino i samo sistemski djelujući na uzrok a ne posljedicu.

Uz 4. april Svjetski dan napuštenih životinja, Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja ŠAPA Zenica apeluje na sve građane da budu humani prema napuštenim životinjama, apeluje na sve one koji žele i mogu, da otvore vrata svog doma nekoj napuštenoj životinji bilo udomljavajući je direktno sa ulice ili iz nekog skloništa, da ih ne kupuju. Time smo spasili jedan život. Apelujemo na vlasnike da svoje kućne životinje registruju, mikročipuju, sterilišu i tako doprinesu smanjenju broja neželjenih životinja, da ih ne napuštaju jer oni su članovi naših porodica, ne igračka.

BUDITE ODGOVORAN IMALAC KUĆNE ŽIVOTINJE, JER ONI SU VAŠA BRIGA I ODGOVORNOST. SPRIJEČIMO ZAJEDNO NASTANAK NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA KROZ PROVOĐENJE PREVENTIVNIH MJERA STERILIZACIJE I KASTRACIJE, PROMOVIRANJE ODGOVORNOG VLASNIŠTVA I UDOMLJAVANJE NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA A NE KUPOVINU

POKAŽIMO SUOSJEĆANJE PREMA NAPUŠTENIM ŽIVOTINJAMA, ONI SU BRIGA I ODGOVORNOST DRUŠTVA U CJELINI. BUDIMO ZAJEDNO GLAS ONIH KOJI SVOJ GLAS NEMAJU.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno