fbpx
Info

Saopštenje za javnost: Zakon o udžbenicima u KS

Saopštenje za javnost: Zakon o udžbenicima u KS – Pravo nastavnikova izbora između više ponuđenih udžbenika dostignuće je svih civiliziranih zemalja.

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade ponovo utvrdila Prijedlog zakona o udžbenicima KS čija je temeljna odredba (barem se to tako predstavlja u javnosti) da se za jedan nastavni predmet koristi jedan udžbenik. Zajednica izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini podsjeća javnost da je pravo nastavnikova izbora između više ponuđenih udžbenika dostignuće svih civiliziranih zemalja. Ne postoji nijedna zemlja u Evropskoj uniji u kojoj se provodi politika jedan predmet jedan udžbenik (jedan udžbenik se ne koristi ni u Srbiji, ni u Crnoj Gori, ni u Makedoniji…). Takva praksa provodi se u bh entitetu RS, Sjevernoj Koreji, Bjelorusiji…

Zajednica izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini pozdravlja stav Vijeća roditelja i Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo da je nedopustivo da roditelji svake školske godine izdvajaju značajna finansijska sredstva za nabavku udžbenika. Slažemo se i u tome da je neophodno roditelje osloboditi blamaže pri kupovini udžbenika i beskrajnog obilaska knjižara i buvljaka na kojima se prodaju rabljene knjige. Zbog toga pozivamo Vijeće roditelja i Sindikat da kod nadležnog ministarstva u KS odmah iniciraju akciju kojom će se svim učenicima u osnovnim školama osigurati besplatni udžbenici.

Muamer Spahić

predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini