Zenica

Saopštenje za javnost – UNM Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopštenje za javnost – UNM Zenica -Povodom izjava na današnjoj sjednici Gradskog vijeća od strane gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice politizira slučaj iseljenja osam romskih porodica iz naselja Banlozi, ovim putem javnosti saopštavamo da Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice nije pod uticajem bilo koje političke stranke, a također ni članovi rukovodstva Udruženja. Ovdje se ne radi o politizaciji ovoga slučaja u tzv. izbornoj godini, kako to navodi Gradonačelnik, nego je Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice reagovalo nakon što su nas kontaktirali stanovnici romskog naselja Banlozi iz Zenice, te koji su nam na sastanku saopštili da su im dolazili predstavnici Gradske Uprave na čelu sa gđom. Sumjeom  Mujkanović, koji su im tom prilikom saopštili da osam porodica koji nemaju validna rješenja izdata od strane Grada moraju ove
barake napustiti u petak, 25. maja, jer slijedi rušenje istih.

Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice nema ni najmanjeg razloga da ne vjeruje ovim stanovnicima, tačnije članovima svih 46 porodica iz ovoga naselja, koji su odreda svi potvrdili ovu informaciju. Nakon ovih saznanja, predstavnici Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice održali su neformlani sastanak sa predstavnicom Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenica, gđom. Danijelom Dalmacija – Pavlović, te nam je tom prilikom i potvrđeno da nema rješenja za ovih osam
porodica.

Tek nakon ovoga, u medijima smo akutelizirali ovu problematiku, sa ciljem koji je i ostvaren danas, zahvaljući medijskoj podršci, a to je da obećanje Gradonačelnika da će obezbjediti stanove i za ove sporne porodice. Također, sam Gradonačelnik, a i gđa. Sumeja, na današnjoj sjednici potvrdili su da su predstavnici nadležne Službe ipak posjetili ovo romsko naselje, međutim vješto su negirali spominjanje ikakvog rušenja, što je u kontradikciji sa izjavama svih stanovnika ovoga naselja.

Također, ovim putem pozivamo i apelujemo na uvaženog Gradonačelnika da sutra odvoji makar pola sata i u 9.00h posjeti lokalitet romskih zgrada na Bristu, zajedno sa gdinom. Dervom Sejdićem, kako bi i uživo ostvario kontakt sa stanovnicima ovoga naselja. Dvije godine je skoro prošlo od njegovog dolaska na poziciju Gradonačelnika, a još uvijek niti jednom nije posjetio ni jedno romsko naselje, te smatramo da je ovo sutra idealna prilika da se ova posjeta obavi. Također, ovim putem pozivamo i nezavisnog vijećnika ispred nacionalnih manjina u Vijeću Grada Zenice  Asima Musića, da se sutra pridurži Gradonačelniku i ostalim članovima delegacije. Ukoliko su obadvojica –  i Gradonačelnik Fuad Kasumović, a i nezavisni vijećnik Asim Musić, uvjereni u kvalitet svoga rada, nema razloga da  sutra javno pred predstavnicima medija ne razgovaraju sa pripadnicima romske nacionalne manjine o njihovim problemima!

Refik Refa Crnović,
Predsjednik Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno