Politika

Saopštenje za javnost: Inicijativa za provedbu pravosnažnih sudskih presuda po kolektivnim ugovorima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopštenje za javnost: Inicijativa za provedbu pravosnažnih sudskih presuda po kolektivnim ugovorima  – Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, mr. Ramo Isak, na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koja je održana 16.05.2019. godine pokrenuo je inicijativu da se iznađu sredstva za provedbu pravosnažnih sudskih presuda po kolektivnim ugovorima. Ovom inicijativom on je predložio da se Federacija BiH zaduži za iznos sredestava koji je neophodan da se riješe sve pravosnažne presude po ovim tužbama u Federaciji BiH i svim kantonima.

Na taj način omogućit će se vladavina prava koja proizilazi iz Ustava, zakonskih odredbi, te međunarodnog prava i konvencija o zaštiti ljudskih prava i sloboda, a spriječit će se podrivanje uloge sudske vlasti, te povreda prava na pravično suđenje koje je zagarantovano članom 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Provedbom pravosnažnih presuda će se postići poštivanje zagarantovanih prava zaposlenika, te isplata sredstava koja su im uskraćena, a koja su stekli svojim poštenim i mukotrpnim radom. Konačno, u Bosni i Hercegovini, koja zbog ovoga plaća najveću cijenu destrukcijom svoga položaja u evropskoj zajednici, mora se stati na put pojedincima koji se nepoštivanjem pravosnažnih sudskih presuda stavljaju iznad pravosudnog sistema i njegovih obavezujućih presuda.

Kantonalni odbor A-SDA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno