Info

Saopštenje za javnost: CCS

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopštenje za javnost: CCS – Vaši današnji domaćini ispred CCS biće predsjednik Atletskog kluba Zenica gospodin Heco Nedžad, kao glavni koordinator sektora za sport u CCS, zatim predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK gospodin Sedin Biogradlija, kao glavni koordinator sektora poljoprivrede u CCS i u funkciji predsjednika nadzornog odbora naše organizacije i moja malenkost Said Bečić u funkciji direktora CCS i glavnog koordinatora sektora za energiju i okoliš.

Na početku želimo da se zahvalimo na Vašem dosadašnjem interesovanju za projekat osnivanja CCS i Vašem nesebičnom zalaganju da informišete širu javnost o svim događajima na tu temu. Koristim takođe priliku da kao nevladina organizacija oštro osudimo posljednji brutalni napad na novinara koji se desio u Banja Luci i tražimo od nadležnih da se poduzmu sve potrebne mjere zaštite slobode integriteta i rada novinarske struke na cijeloj teritoriji naše domovine.

Koristim priliku takođe da se ispred centra zahvalim cijeloj Vladi ZDK na čelu sa premijerom gospodinom Miralemom Galijaševićem na prepoznavanju važnosti ovog procesa kojeg danas započinjemo. Isto tako se zahvaljujemo svim zastupnicima Skupštine ZDK, a posebno predsjedavajućem Skupštine gospodinu Jasminu Duvnjaku koji su svojim potpisima i podrškom, bez i jedne iznimke, a što će reći da je projekat podržan od svih predstavnika partija koje participiraju u vlasti i Skupštin ZDK, podržali inicijativu koja je započela prije nekoliko godina.

Osnovni cilj današnje press konferencije jeste informisanje šire javnosti a posebno svih NVO sa područija ZDK o početku rada kancelarije CCS, koja u budućnosti treba da bude mjesto na kojem će se sublimirati i definisati svi  problemi prepoznati od strane civinog društva.

Želimo istaći da je CCS jedinstvena organizacija na područiju ZDK i BiH koja po prvi puta objedinjuje i organizira CD kroz 9 sektora. Nastala je kao plod višegodišnjeg angažovanja skupine entuzijasta iz nevladinog sektora, kako bi ovu oblast dodatno uredili, na neki način rad OCD „standardizirali“, što po sebi znači objedinili u okviru 9 sektora.

Osnovni cilj osnivanja centra je kvalitetna priprema NVO i ljudskih resursa unutar njih koje bi trebale da iznesu procese integracije Bosne i Hercegovine u EU kada su u pitanju izrade kvalitetnih projekata koji će biti kandidovani prema pristupnim fondovima EU.

Prema planu i programu rada CCS u naredne dvije godine edukativnim radionicama, seminarima, panel diskusijama, certificiranje kroz svih 9 sektora djelovanja centra želimo osposobiti što veći broj NVO za procese koji nam neminovno dolaze. Na tom putu pozivamo i sve lokalne zajednice ZDK, načenike sa svojim resornim službama i gradonačelnika Grada Zenica da partnerskim pristupom prema radu CCS olakšaju provođenje naših zacrtanih ciljeva.

Drugi važan korak u radu CCS jeste formiranje elektronske baze podataka svih NVO u ZDK sa osnovnim podacima NVO i njihovim projektnim aktivnostima, a sve to razvrstano kroz 9 sektora. Imamo obećanja Vlade ZDK, tačnije 8 Ministarstava koja u svom programu rada imaju predviđene aktivnosti sa civilnim društvom, da ćemo uspostaviti partnersku saradnju sa krajnjim zajedničkim ciljem OSTVARIVANJE KOORDINACIJE IZMEĐU 3 OSNOVNA STUBA SVAKOG SAVREMENOG DRUŠTVA…OSTVARENJE KOORDINACIJE IZMEĐU JAVNOG SEKTORA, BIZNIS SEKTORA I CIVILNOG SEKTORA.

Ciljevi rada CCS su definirani kroz Statut organizacije i ogledaju se kroz:

  • Jačanje kapaciteta NVO
  • Jačanje partnerstva između javnog i civilnog sektora
  • Kroz projektno djelovanje donositi ideje u cilju učešća u kreiranju politika, razvoju društvenih procesa i jačanju konkuretnosti sva tri sektora u našem društvu (biznis sektor, javni sektor i civilni sektor)
  • Aktivno, ravnopravno i odgovorno u skladu sa načelima održivog razvoja djelovati za opšte dobro
  • Inkluziju mladih i drugih marginalnih grupa kroz sve sektore djelovanja centra.

Direktor CCS Said Bečić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno