Biznis

Saopštenje Vijeća stranih investitora povodom izvještaja Doing business 2018 za BiH

Saopštenje Vijeća stranih investitora povodom izvještaja Doing business 2018 za BiH – Povodom novog izvještaja Svjetske banke Doing business 2018 o lakoći poslovanja, VSI/FIC izražava zabrinutost činjenicom da se BiH po lakoći i ambijentu poslovanja nalazi na samom začelju evropskih zemalja te da je dodatno nazadovala za 7 mjesta.

Izvještaj nas ne iznenađuje jer u svojoj strukturi i analiziranim pokazateljima detektira i sugerira poteškoće na koje jasno ukazuje i VSI/FIC u izdanju “Bijele knjige” FIC-a i FIC Business Barometra.

Aktualna ekonomska situacija, rezultati izvještaja, niska razina stranih direktnih ulaganja (FDI), niska razina zaposlenosti, standarda i kupovne moći stanovništva, kao i negativnih demografskih kretanja, jasno ukazuje na potrebu i hitnost reformskog djelovanja.

Primjenom istih ekonomskih politika mogu se dobiti samo isti odnosno nedovoljno dobri rezultati, dakle potrebne su odlučne promjene i reforme. U tom smislu su definirani i izvorni ciljevi Reformske agende u kojima je jasno izraženo opredjeljenje realizaciji mjera i zakona kako bi se otklonile barijere, smanjilo porezno opterećenje na rad i kapital, kako bi se smanjila razina sive ekonomije, čime bi se otvorio put ulasku svježem kapitalu, investicijama, novom zapošljavanju i boljem standardu.

U konačnici to će rezultirati i pozitivnijim demografskim trendovima. Pitanje ekonomije i potreba za istinskim i suštinskim promjenama ekonomskih politika jasno upućuje na potrebu adekvatnog djelovanja. Smatramo da i ovaj izvještaj treba biti poziv na alarm i akciju, a VSI/FIC ovim putem javno apeluje i traži da sve poluge izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH, odlučnije i hrabrije krenu u realizaciju. Podsjećamo da se većina rješenja i preporuka kako otkloniti poteškoće, nalazi u novom izdanju „Bijele knjige“.

Svaka nova mjera trebala bi biti povoljnija po kompanije a ni u kom slučaju nepovoljnija. Realizacijom preporuka iz „Bijele knjige“ znatno bi se poboljšao poslovni ambijent u BiH, razina rasta BDP-a, stranih i domaćih ulaganja, zapošljavanja i standarda građana.

Branimir Muidža Predsjednik VSI/FIC

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem