Biznis

BiH pala na 86. mjesto prema izvještaju ‘Doing Business’

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH pala na 86. mjesto prema izvještaju ‘Doing Business’ – Bosna i Hercegovina je u najnovijem godišnjem izvještaju Svjetske banke ‘Doing Business’, koji je objavljen danas, zauzela 86. mjesto među ukupno 190 zemalja svijeta što je pad za sedam pozicija.

Što se tiče naše regije, najbolje je plasirana Makedonija i to na 11. poziciju, Kosovo je na 40. mjestu, Crna Gora na 42., a Srbija na 43. mjestu, dok je Hrvatska na 51. mjestu. Inače, na samom vrhu su Novi Zeland, Singapur i Danska.

Kako navodi godišnji izvještaj ‘Doing Business’ Grupacije Svjetske banke, zemlje Evrope i centralne Azije nastavljaju s aktivnim programom reformi na unapređenju poslovnog okruženja, otvaranju radnih mjesta i poticanju rasta.

Objavljeni izvještaj ‘Doing Business 2018: Reforme za otvaranje radnih mjesta’, evidentira 44 reforme u prethodnih godinu dana u regiji, što daje broj od ukupno 673 reforme provedene tokom proteklih 15 godina.

Dvije ekonomije , Kosova i Uzbekistana, ističu se kao one koje su najviše napredovale, a 13 od 24 ekonomija u regiji je rangirano među prvih 50 po globalnom rangiranju izvještaja ‘Doing Business’.

– Zemlje Evrope i centralne Azije nastavljaju demonstrirati vrlo snažnu reformsku agendu – rekao je Santiago Croci Downes, šef programa u odjelu za ‘Doing Business’.

Zemlje Evrope i centralne Azije pokazuju najbolji učinak u ‘Doing Business’ oblastima koje se odnose na zaštitu manjinskih investitora i registraciju imovine. Naprimjer, potrebno je prosječno 20 dana za transfer komercijalne imovine, u poređenju s globalnim prosjekom od 49 dana.

Regija i dalje pokazuje slabiji učinak u oblasti građevinskih dozvola i priključaka na električnu energiju. U regiji je prosječno potrebno 168 dana za dobivanje građevinske dozvole, u poređenju sa 158 dana globalno. A poduzetniku u regiji trebaju 144 dana da se priključi na električnu energiju, dok je globalni prosjek 92 dana.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno