Zenica

Saopštenje Udruženja poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopštenje Udruženja poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona – Šteta usljed hladnog nevremena u proteklim danima pričinjena je na cijelom Zenicko-dobojskom kanonu, i u Olovu i u Zavidovicima i u Zeljeznom Polju i u Zenici a najvise su stradali nasadi jagodicastog voca i visokostablasice kruške jabuke višnje.Bilo je lomljenja konstrukcija plastenika,negdje su i ovcari ostali odsječeni.Preliminarno poljoprivrednici procjenjuju stetu na 30 do 50 % ali pravi obim nastale stete ce se tek vidjeti nakon sto ove hladnoće prodju jer minusi su bili veliki kao i visina snijega koji je naglo napadao a bio vrlo”tezak”. Sve zavisi o nizu faktora kao što su nadmorska visina na kojoj su nasadi,intenzitet vegetacije,a sigurno je vegetacija u poodmakloj fazi jer ni najstariji poljoprivrednici ne pamte ovakvo vrijeme u posljednoj dekadi aprila,potom količina snijega koja je svojom težinom polomila rodne grane,trajanje minusa koji je u ovom slucaju i najgora varijanta jer je dovoljno samo nekoliko sati minusa da vocka bude potpuno unistena,nivo zaštite kojom su nasadi tretirani do ovog hladnog vremena i drugo.

Na sve ovo nadovezuju se i problem nemogućnosti adekvatnog tretiranja u ovim prilikama jer ono treba biti prije ili poslije kako bi umanjilo stres. Prakticno su ovih dana poljoprivrednicima ruke bile bukvalno vezane,s tretman aminokiselinama ide nakon što temperature budu veće .Ovdje govorimo o direktnim štetama ali nesmije se zaboraviti da ovo stanje povlači i indirektne štete dakle poljoprivrednik mora dodatno i neočekivano da ulaže u zastitu,prinosi su manji,kvalitet proizvoda,hladnjacari su već umnogome podijelili materijal kooperantima tako da su ovim i prerađivači dotaknuti,a poznato je šta se dešava sa problemom oko mogućnosti izvoza maline.

Poznato vam je da su mnogi poljopivrednici registrovali obrte prema programima federalnog zavoda zapošljavanja da imaju obavezu izmirenja dopinosa,da se radi o značajnom broju ljudi iz boracke populacije,da su gotovo socijalni slučajevi svoju šansu samozaposljavanja pronašli u poljoprivredi i tako dalje.S toga nemozemo prihvatiti činjenicu da se od strane nadležnih ništa ne učini.Sada je gotovo potpuno očito da stanje elementarne nepogode neće biti proglašeno,ali općine nakon sto putem propisanih obrazaca poljoprivrednik prijavi štetu imaju obavezu obići teren te istu i evidentirati.Imamo informaciju da neke općine u našem kantonu već čine određene napore u tom smjeru. I resorno ministarstvo poljoprivrede treba odreagovati jer sveukupna poljoprivreda je ovim unazadjena.Sa sigurnošću možemo reći da je loša godina za pcelare sada već strašna,farmeri,uzgajivači ovaca i koza isto tako su zatečeni i oštećeni,a sami znate da mjesecima čekaju na federalni poticaj,dio tog duga iz 2014.se još vuce,mlijeko je isplaćeno tek za septembar 2016.

Dakle, nesreća koja prati poljoprivredu još od obilnog snijega 2012,velikih susa,poplava i klizišta 2014 ne prestaje i to govori da se poljoprivredi mora dati prostor koji bi ovakve nemile pojave amortizovao. Ovom prilikom apelujem na potrebu valjane  reakcije nadležnih u ovom slučaju i općenito generiranje promjena kojim bi ovakve situacije bile manje bolne za poljoprivrednike.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno