Politika

Saopćenje za javnost: Zenici donacija Vlade Švicarske u iznosu 4,75 miliona eura

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje za javnost: Zenici donacija Vlade Švicarske u iznosu 4,75 miliona eura  – Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH Sporazum o finansiranju i projektu između BiH, FBiH i Grada Zenice, kojim se osigurava realizacija donacije Vlade Švicarske u iznosu 4,75 miliona eura za Projekt prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u našem gradu.

Sporazume o grant sredstvima za naš grad uz gradonačelnika Kasumovića potpisani su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, direktor Ureda KfW-a u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosen i ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber-Saxer.

“Dok se odlazeća Vlada ZDK hvali kako je dobila kredite i dodatno zadužila građane Zenice i Zeničko – dobojskog kantona, Gradska uprava i gradonačelnik Zenice rade na privlaćenju raznih fondova i besplatnih sredstava za Grad Zenicu. Poslije KfW-a koji je krajem prošle godine za ovaj projekat u našemm gradu donirao 13,5 miliona eura, danas smo potpisali Sporazum sa Vladom prijateljske Švicarske koja donira 4,75 miliona eura za prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici. Ovo sve se može vezati za projekat Zelenih gradova gdje je naš grad jedini iz BiH ušao u Zelene gradove Europe. Zeničani će u narednom periodu svjedočiti mnogim za grad pozitivnim projektima koji se tiču zaštite okoliša”, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Za projekat čiji je cilj unaprijediti uslove života stanovništva i zaštititi okoliš u Zenici i okolini ukupni troškovi će iznositi 19.266.687 eura. Finansiranje je osigurano bespovratnim sredstvima “KfW-a” u iznosu 13.516.696,89 eura i švicarskog “Secoa” u iznosu od 4.750.000 eura, kao i doprinosima Grada Zenica za nastavak izgradnje biciklističkih staza u iznosu 1.000.000 eura i JP “ViK” od 800.000 eura.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber-Saxer izjavila je je prilikom potpisivanja Sporazuma, da je ideja, ne samo izgradnja postrojenja za prečišćavanje voda, nego i cjelokupno uvođenje tehnologije ali i izgradnja kapaciteta i pružanje usluga građanima.

“Švicarska je već doprinijela i uspostavljanju postrojenja za snabdijevanje vodom. Ovo je samo logičan nastavak uspješne saradnje sa Gradom Zenica”, izjavila je ambasadorica Rauber-Saxer.

Direktor Ureda KfW-a u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosen je izrazio zadovoljstvo da i KfW učestvuje u ovom za građane Zenice važnom projektu.

“Ovo je i nastavak dobre saradnje koju imamo sa Zenicom ali i s preduzećem Vodovod i kanalizacija”, kazao je Schmidt-Rosen.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno