Politika

Naša stranka Zenica: Saopćenje za javnost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naša stranka Zenica: Saopćenje za javnost – Povodom javnog linča na vijećnicu Naše stranke Sanju Renić, naša je obaveza da informišemo javnost o razlozima zbog kojih smo bili SUZDRŽANI, po pitanju usvajanja rebalansa Budžeta, a na sjednici Gradskog vijeća koja je održana 26.jula 2018.godine.

Prije svega, napominjemo da smo predložili da se rebalans Budžeta umjesto u formi prijedloga, razmatra u formi nacrta, što bi vijećnicima i građanima ostavilo mogućnost za detaljnu analizu, ali to gradonačelnik nije prihvatio. Dalje,podsjećamo da nezakonite radnje u okviru Prijedloga rebalansa Budžeta nije moguće korigovati amandmanima, te smo na sjednici iznijeli suštinske primjedbe:

  • Da bi se raspravljalo o izmjenama i dopunama Budžeta, mora postojati validan, to jest od strane Gradskog vijeća usvojen, Izvještaj o izvršenju Budžeta za prvih šest mjeseci, a koji ne postoji;
  • Za stavke, kao što su kupovina stadiona Papirna i Autobuske stranice su potrebne prethodno donesene odluke Vijeća, da bi se, uopšte, ušlo u planiranje istih u rebalansu;
  • Naša stranka NIJE protiv šetališta u naselju Blatuša, naprotiv, ali Gradsko vijeće nikada nije upoznato s prijedlogom ovog projekta, niti je predviđeno bilo kakvim planom i programom Grada, kako bi se Gradsko vijeće izjasnilo o istom;
  • Iz Prijedloga rebalansa Budžeta nije vidljivo gdje je 15 miliona KM od kredita kojim je finansirana izgradnja Glavne gradske magistrale, a na šta smo više puta ukazivali na sjednicama Gradskog vijeća.

Kada je riječ o kupovini objekta koji je predviđen za ambulantu u Klopču, ističemo da realizacija ovog projekta apsolutno ne dolazi u pitanje, jer je Gradsko vijeće donijelo odluku o kupovini predmetnog objekta, za šta postoje i predviđena sredstva u postojećem Budžetu. Stoga, konstatacije gradonačelnika da objekat neće biti stavljen u funkciju ambulante za stanovnike Klopča, uopšte nisu tačne.

Reprogram za NK Čelik,također, NIJE UPITAN! Gradsko vijeće je donijelo obavezujuću Odluku, još u junu 2017. godine,i sredstva za ovu namjenu su planirana u postojećem Budžetu, tako da gradonačelnikove tvrdnje da neće biti reprograma, također nisu tačne. Osim toga, vrijedi napomenuti, da gradonačelnik nikada nije pokrenuo pitanje odgovornosti  ko je NK Čelik doveo u dubiozu, iako smo to tražili nebrojano puta na sjednicama Gradskog vijeća!

Zbog svega navedenog, zahtijevamo da gradonačelnik HITNO izvrši usklađivanje Prijedloga rebalansa Budžeta sa Zakonom o Budžetu F BiH i Statutom Grada Zenica, kao i s odlukama Gradskog vijeća Zenica.

Ponavljamo, zahtijevamo sazivanje vanredne sjednice GV, pod uslovom da gradonačelnik ispuni naprijed navedeno, kako bismo mogli učestvovati u donošenju zakonitog rebalansa Budžeta.

Ukoliko gradonačelnik odbije realizovati ranije donesene odluke Gradskog vijeća, a za koje su već planirana sredstva u postojećem Budžetu, na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća zahtijevat ćemo opoziv gradonačelnika Fuada Kasumovića.

S poštovanjem,

Predsjedništvo Gradskog odbora Naše stranka Zenica

U Zenici, 30.jula, 2018.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno