Info

Saopćenje za javnost: Tražiti od EU državnu kvotu za čelik PC16 iz BiH

zdk.ba
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje za javnost: Tražiti od EU državnu kvotu za čelik PC16 iz BiH – Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić uputio je pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću i premijeru FBiH Fadilu Novaliću od kojih traži da se angažiraju na rješavanju problema kompanije “ArcelorMittal” Zenica izazvanim uvedenim mjerama zaštite Evropske unije na uvoz čelika i proizvoda od čelika, koje bi trebale ostati na snazi do jula 2021. godine.

S obzirom da BiH za proizvod toplovaljana žica i rebro u koturu PC16 nije dobila državnu kvotu, to ArcelorMittal Zenica, kao najveći izvoznik čelika iz BiH, ovu kvotu primjenjuje samo na rebrasti betonski čelik u šipkama PC13, dok se PC16 može uvesti u EU samo u okviru Globalne kvote jer su količine ArcelorMittala ispod pet posto od ukupnog uvoza EU. Kako su turski proizvođači za vrlo kratko vrijeme ispunili svoju državnu kotu, to su isti iskoristili i cjelokupnu Globalnu kvotu, tako da ArcelorMittal pošto je mali proizvođač više ne može prodavati svoju žicu i rebro u koturu preko Globalne kvote, jer je ova kvota već potrošena.

Premijer Ganić u pismu podsjeća da je privreda Zeničko-dobojskog kantona kičma razvoja privrede BiH, te imajući u vidu činjenicu da je ovaj kanton zadržao lidersku poziciju u FBiH kad je u pitanju pokrivenost uvoza izvozom, uvedene mjere zaštite EU već negativno utječu na izvoz iz ZDK, a ako se ovakvo stanje nastavi postoji mogućnosti i za eventualni gubitak radnih mjesta jer proizvodi PC16 – žica i rebro u koturu čine 65 posto ukupne proizvodnje ArcelorMittala Zenica.

“S obzirom da BiH ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i priduživanju sa EU, koji su regulisani odnosi BiH i EU, a koji podrazumijeva slobodnu trgovinu i ukidanje carina, smatramo da EU treba izuzeti našu državu iz zaštitnih mjera, te smanjiti granicu od 5% izvoza u periodu 2016-2018 na 3% izvoza za PC16. Sve članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) su dobile Državnu kvotu, a BiH nije, iako je izvoz ArcelorMittala bio 4,958 %”, navodi u pismu premijer ZDK.

Pored potrebe brzog rješavanja nastale situacije u smislu da se izdejstvuje dodjela Državne kvote za EU za PC16, u Vladi Zeničko-dobojskog kantona očekuju da se intenzivira pristup ka punopravnom članstvu u Svjetsku trgovinsku organizaciju koja bi omogućila postizanje boljih trgovinskih dogovora sa drugim državama, odnosno da se obezbijedi slobodna trgovina sa EU.

Press služba ZDK

Rjesavanje problema nastalog mjerama zastite EU



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno