Politika

Saopćenje za javnost sa 33. (hitne) sjednice Skupštine ZDK

Saopćenje za javnost sa 33. (hitne) sjednice Skupštine ZDK- Dana, 15. aprila Skupština Zeničko-dobojskog kantona održala je 33. (hitnu) sjednicu koja je sazvana na osnovu inicijative radi razmatranja aktuelne epidemiološke situacije izazvane corona virusom na području Zeničko-dobojskog kantona koju je potpisalo 14 zastupnika. Sjednica je održana on-line, a na samoj sjednici je utvrđen dnevni red od dvije tačke.

Skupština je nakon sveobuhvatne diskusije prihvatila Informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Zeničko-dobojskom kantonu, te dala punu podršku Vladi Kantona i Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona u poduzimanju svih neophodnih aktivnosti i mjera, uključujući i rigoroznije epidemiološke mjere, a sve u cilju zaštite stanovništva od pandemije corona virusa.

Istim zaključkom Skupština je zadužila Vladu Kantona da, razmotri mogućnosti i iznađe načine finansijske podrške i pomoći kako privrednim i poslovnim subjektima, tako i fizičkim licima, u smislu naknada nastalih šteta zbog zabrane njihovog rada i obavljanja registrovane djelatnosti tokom pandemije za vrijeme primjene naredbi nadležnih organa. Skupština je zadužila Vladu Kantona i da razmotri načine finansijske podrške i pomoći zdravstvenom sektoru na području  Zeničko-dobojskog kantona, posebno Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, kako bi se omogućili što bolji uslovi za rad i liječenje pacijenata u vrijeme trajanja pandemije.

Skupština je prihvatila i zaključak kojim podnosi Inicijativu Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine da po hitnom postupku donese odluku i naloži Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, da se svi novčani transferi, kojima se upućuje pomoć Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, u istom novčanom i svakom drugom kapacitetu upute i Kantonalnoj bolnici Zenica, obzirom da istoj gravitira veći broj pacijenata nego u navedenim kliničkim centrima.

U okviru druge tačke dnevnog reda Skupština Zeničko-dobojskom kantonu je prihvatila Inicijativu Grada Visoko za izmjenu Zakona o javnom redu i miru, čime bi se omogućio viši stepen postupanja na terenu policijskih službenika kako bi policijski službenici mogli izdavati prekršajne naloge za nepoštivanje naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Kantona, u smislu predložene inicijative, trebaju u roku od 15 dana pripreme i u proceduru dostave Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Stručna služba Skupštine ZDK

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: