Politika

Saopćenje za javnost: Parlamentarna većina odbila prijedloge gradonačelnika Kasumovića za podršku privrednicima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje za javnost: Parlamentarna većina odbila prijedloge gradonačelnika Kasumovića za podršku privrednicima – Uz strogo poštivanje preventivnih mjera protiv opasnosti širenja zaraze koronavirusom (COVID 19), kao i mjera sadržanih u Preporuci Kantonalnog štaba civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona donesenoj 30. aprila ove godine, danas je održana 9. hitna sjednica Gradskog vijeća Zenica.

Sjednici je pristupilo 24 od ukupno 31 vijećnika koliko broji Gradsko vijeće Zenica.

Na dnevnom redu bio je samo Prijedlog Poslovnika o dopunama Poslovnika Gradskog vijeća.

Na samom početku sjednice gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uputio je inicijativu da se vijećnici Gradskog vijeća odreknu svojih paušala za prethodna dva mjeseca u korist usmjeravanja tih sredstava za podršku lokalnim privrednicima i spas radnih mjesta. U obrazloženju inicijative gradonačelnik Kasumović je naveo kako se radi o paušalima za mjesece mart i april tokom kojih Gradsko vijeće nije ni održavalo svoje sjednice te da je priliv sredstava u budžet Grada Zenica od proglašenja pandemije korona virusa smanjen za 52%.

Mada je nekoliko vijećnika Gradskog vijeća javnim istupanjem podržalo inicijativu gradonačelnika Kasumovića, predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica odbila ju je uvrstiti na dnevni red uz pojašnjenje kako predložena inicijativa nije prošla redovnu proceduru za uvrštavanje materijala na dnevni red, a koja je propisana Poslovnikom o radu Gradskog vijeća Zenica.

Također, predsjedavajuća Gradskog vijeća odbila je i amandman gradonačelnika Kasumovića na tačku o dopunama Poslovnika o radu Gradskog vijeća koji se odnosio na prijedlog da Štab civilne zaštite Grada Zenica donosi odluku o procjeni neophodnosti održavanja online sjednica Vijeća.

 

Nezadovoljstvo načinom na koji je predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica vodila današnju hitnu sjednicu dio vijećnika izrazio je izlaskom iz Velike sale i napuštanjem sjednice.

Ipak, o Prijedlogu Poslovnika o dopunama Poslovnika Gradskog vijeća izjasnilo se 19 vijećnika, od čega je prijedlog podržalo 14 vijećnika, dok je njih pet bilo uzdržano.

Međutim, 14. ruku nije bilo dovoljno da se dopuni Poslovnik o radu Gradskog vijeća odredbama koje dopuštaju online održavanje sjednica.

Parlamentarna većina ni ovaj put nije podržala ono što bi bilo korisno našim građanima. Tačno je da su odbili inicijativu shodno kojoj bi se odrekli svojih paušala za dva mjeseca, a u korist podrške privrednicima. Radi se o dva mjeseca za koja svakako nisu održavali sjednice. Predsjedavajuća Gradskog vijeća nije čak ni dozvolila da se raspravlja o ovoj inicijativi“, istakao je gradonačelnik Kasumović.

Što se tiče dopune Poslovnika o radu Gradskog vijeća Zenica gradonačelnik je rekao: “Dva i po mjeseca Gradsko vijeće nije održalo sjednicu. Danas su mogli normalno održati sjednice koje su već ranije zakazali. Mjere za sprječavanje širenja zaraze korona virusa su relaksirane i uz poštivanje preporuka o socijalnoj distanci i nošenju zaštitne maske i rukavica sjednica se mogla bezbjedno održati. Ova tačka je trebala biti usvojena na vrhuncu epidemije. Sada se sve polako vraća na staro. Iako smatram da su zakasnili s ovom tačkom nisam imao ništa protiv da je usvoje. Tražio sam samo da Štab civilne zaštite Grada Zenica donosi odluku o procjeni neophodnosti održavanja online sjednica Gradskog vijeća. Naš štab je svakako u obavezi da ispoštuje naredbe viših nivoa“.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno