Politika

Saopćenje za javnost: održana četvrta hitna sjednica Gradskog vijeća Zenica

Četvrta hitna sjednica Gradskog vijeća Zenica održana je danas, na kojoj je raspravljano o problemu snabdijevanja kisikom Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica.

Problem je aktueliziran nakon što su u javnost dospjele informacije da su zdravstvena i farmaceutska inspekcija Zeničko-dobojskog kantona naložile JU „Dom zdravlja“ Zenica da može koristiti medicinski kisik od prometnika koji ima dozvolu za prometovanje medicinskim kisikom od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Kako su objasnili iz Uprave ustanove, problem je u tome što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala samo jednu dozvolu prometniku koji ima pravo da nabavlja medicinski kisik za zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, a što se ne odnosi na domove zdravlja u BiH, kao ustanove primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Istaknuto je da ne postoji niti jedna dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH o tome da postoji subjekt koji ima pravo nabavljati medicinski kisik za zdravstvene ustanove koje pružaju primarnu zdravstvenu zaštitu gdje spadaju domovi zdravlja.

Nakon duže rasprave, Gradsko vijeće Zenica usvojilo je više zaključaka.

Većina njih se odnosila na upućivanje odgovarajućih zahtjeva prema Ministarstvu zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, zatim Vladi Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona te Upravi JU „Dom zdravlja“ Zenica.

Iako su na sjednicu bili pozvani nisu se pojavili predstavnici Ministarstva zdravstva Zeničko – dobojskog kantona, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kantonalni zdravstveni inspektor, kantonalna farmeceutska inspektorica, kao ni direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.
“Ovaj problem imaju i druge zdravstvene ustanove primarnog nivoa zdravstvene zaštite, ali mi smo prvi pokrenuli njegovo institucionalno rješavanje.

Problem traje 11 godina, za koliko nije bio sistemski riješen, kao i mnoge druge za građane Zenice i BiH bitne stvari. Nisu mi jasni ovi iz SDA. Od grada kojeg su pokrali, a državu nam poharali i njen opstanak dovode u pitanje, prave afere i ovako lijep grad pretvaraju u slučaj. To je sramno za stranku koja za sebe kaže da se bori za Bošnjake i državu Bosnu i Hercegovinu“, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: