Politika

Saopćenje za javnost: odgovor na saopćenje Vlade ZDK

Saopćenje za javnost: odgovor na saopćenje Vlade ZDK – Poštovani građani Zenice, iz medija sam saznao kako Vlada Zeničko – dobojskog kantona od mene kao gradonačelnika Zenice traži da “zaključim sporazum sa JU Kantonalna bolnica Zenica u formi notarski ovjerene isprave, kojom Grad Zenica priznaje da je JU Kantonalna bolnica Zenica titular prava vlasništva nad nekretninama, zemljištem i zgradama” u krugu KBZ-a”!

Uvaženi premijeru ZDK, vrijeme kada se imovina građana Zenice krčmila i dijelila podobnom za sumnjive investicije, preprodavala kako je to rađeno u Zavidovićima, nepovratno je iza nas. Podsjećam vas i stranačke kolege koje su svojim “investitorima” obećale dati 99.172 m2 zemljišta i 36.650 m2 korisnog medicinskog prostora u urbanom dijelu Zenice – to su svojim novcem kupili i gradili isključivo građani Zenice! Kantoni 1959. godine kada je svako zeničko preduzeće imalo obavezu kupiti apartman u bolnici i novac uzeti od plata Zeničana, nisu postojali, a nadam se da će u bliskoj budućnosti prestati i da postoje.

Koliko omalovažavate Zeničane najbolje govore vaše riječi, da je “Vlada Zeničko-dobojskog kantona posvećena razvoju grada Zenice, što potvrđuje i kontinuiranim ulaganjima u obrazovanje, zdravstvo, putnu infrastrukturu, privredu, poljoprivredu i druge oblasti”. Premijeru, građanima ste prešutjeli istinu. I obrazovanje i zdravstvo i putna infrastruktura su Ustavom u nadležnosti Kantona! Na žalost, u te tri važne oblasti protekle dvije decenije SDA je više uložila u druge općine nego u Zenicu. Čak naprotiv, Zeničanima je  “na vrat” natovarila preko 50 miliona KM kredita za GGM koji je Regionalna, odnosno Kantonalna cesta i što je po svim zakonima trebao finansirati Zeničko – dobojski kanton. Kada je Grad Zenica prvi put zatražio da i našim građanima, kao kompenzaciju za 50 miliona vrijedno bolničko zemljište ili višedecenijsko trovanje zraka i zemlje od bolničke toplane, medicinskog i drugog otpada, napravite kapitalan projekat kao što su zatvoreni bazeni, vi i SDA sa svojim koalicionim partnerima pravite problem.

Što se tiče vašeg navoda da je Kantonalni sud u Zenici ukinuo prvostepeno rješenje Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Zenici, po kojem je kao vlasnik na nekretninama u krugu KBZ-a upisan Grad Zenica i da je vratio predmet na ponovno postupanje prvostepenom sudu, Grad Zenica i ja kao gradonačelnik nemamo ništa protiv da sačekamo rješenje sudskog postupka.

Postupajući po zaključku Gradskog vijeća Zenica br. 01-49-23595/19 od 24.10.2019. godine i zahtjeva Kantonalne bolnice Zenica 20/1-11055 od 07.11.2019. godine , 11. novembra 2019. godine potpisao sam prijedlog Sporazuma o međusobnim odnosima u svrhu dogovornog rješavanja imovinsko – pravnih odnosa na zemljištu i pripadajućim objektima u krugu Kantonalne bolnice Zenica. S toga je ovo moje posljednje oglašavanje po pitanju imovinsko – pravnih odnosa u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem