Politika

Saopćenje za javnost: Nizom događaja svečano obilježen Dan Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici je danas nizom događaja svečano obilježen Dan Grada Zenica. U Gradskoj upravi u jutarnjim satima potpisan je Sporazum o saradnji te Sporazum o poravnanju između Grada Zenica i Udruženja građana Nogometni klub “Čelik” Zenica.

Predmet Sporazuma o saradnji je regulisanje međusobnih odnosa strana potpisnica, a vezano za izmirenje poreskih obaveza NK Čelik prema Poreskoj upravi FBiH, kao i finansijska i druga podrška Grada Zenica prema NK Čelik Zenica.

„Na simboličan datum i na radost navijača NK Čelik, ali i Grada Zenica dogovorena je buduća saradnja koja predviđa korektne odnose potpisnika sporazuma. Grad Zenica će svakako pomagati klub, ali će i NK Čelik u svakoj situaciji promovisati ovaj grad. Dakle, dogovoren je prijateljski odnos koji će u budućoj saradnji biti itekako pozitivan“, istakla je u ime Grada Zenica, Sumea Mujkanović, pomoćnica Gradonačelnika za socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti.

Sporazum o poravnanju zaključen je s ciljem rješavanja sporova između Nogometnog kluba „Čelik“ i Grada Zenica proizašlih kod realizacije Sporazuma o saradnji od 12.11.2020. godine.

„Potpisali smo dva akta. Jedan je Sporazum o poravnanju, koji se odnosi na dva sudska postupka u kojima je NK Čelik podnio tužbe protiv Grada Zenica, a vezano za potraživanja po osnovu ranijeg sporazuma iz 2020. godine. Drugi akt je novi sporazum, kojim se na drugačiji način definiraju obaveze Grada prema klubu, a djelomično i obaveze kluba prema Gradu. Suština je da NK Čelik očekuje uplatu od 500.000 KM, ali je ta uplata uslovljena dogovorom NK Čelik sa povjeriocima i ostvarenjem primarnog cilja, a to je deblokada računa i vraćanje u zakonske okvire poslovanja, nakon 18 godina, od kada je račun Čelika blokiran“, kazao je Tarik Hadžimahmutović, advokat i punomoćnik NK Čelik.
U Javnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Zenica je svečano otvorena nova zgrada. Nova poslovna zgrada JP ViK d.o.o. Zenica je projektirana i izgrađena tako da se u maksimalnoj mjeri iskoristi postojeća zgrada uz potrebne izmjene i dogradnju. Stavljanjem u funkciju nove upravne zgrade stvoreni su mnogo povoljniji uslovi za poslovanje preduzeća.

Također, Agencija ZEDA svečano je otvorila Aneks B zgrade TechnoParka. Realizacijom ovog projekta Zenica je dobila još jednu zgradu od cca 2000 m2 na usluzi privrednicima i onima koji tek žele realizovati svoje poslovne ideje, učenicima, studentima, (ne)zaposlenima koji žele učestvovati na obukama iz CNC-a, programiranja, mehantronike i sl. Osim toga, stvoreni su preduvjeti da Zenica bude još više na usluzi mladim ljudima koji se ne plaše svoje ideje pretvoriti u djela.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uručio je direktoru JP Radio-televizija Zenica Nandinu Škrbiću ključeve objekta koji je do nedavno koristio Islamski pedagoški fakultet, a za potrebe ovog preduzeća.

„Nakon 28 godina, koliko ovo preduzeće posluje na dvije različite lokacije koje su moram naglasiti potpuno neuslovne za našu djelatnost, konačno ćemo imati pravi adekvatan prostor za naše razvijanje”, kazao je direktor Škrbić.

Kao i ranijih godina gradonačelnik Fuad Kasumović je, u okviru obilježavanja rođendana grada, posjetio Kantonalnu bolnicu Zenica gdje je darovao bebu koja je prva rođena na Dan Zenice.

Dječak Hamza Isaković je prvi Zeničanin rođen na Dan Zenice u 2023. godini, a njegovu majku Dženanu Isaković obišao je gradonačelnik Kasumović i tom prilikom joj uručio prigodne poklone.

Centralna svečanost u povodu obilježavanja Dana Zenice održana je u Bosanskom narodnom pozorištu i to svečanom sjednicom Gradskog vijeća, dodjelom javnih priznanja Zenice te uručivanjem zahvalnica hrabrim aktivistima Gorske službe spašavanja – stanica Zenica i Interventne spasilačke službe Zenica.

Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice iz javnog, političkog, privrednog, kulturnog, vjerskog i drugih oblasti života u Zenici i Bosni i Hercegovini, a veliki broj ambasada, diplomatskih predstavništava, gradova prijatelja, uglednih pojedinaca je uputilo čestitke gradonačelniku Fuadu Kasumoviću i građanima Zenice.

Obraćajući se prisutnim gostima u Bosanskom narodnom pozorištu i svim građanima, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović čestitao je Dan Zenice i istakao: „Iako je praksa da se na Dan Zenice polože računi za urađeno u proteklih 365 dana, moj govor za ovaj 587. rođendan našeg grada bit će tek djelimično u skladu sa tom praksom.

Upravljati gradom znači graditi, praviti nove ambulante, praviti puteve, uljepšavati parkove i kvartove, utopljavati i obnavljati obdaništa, stambene zgrade, rekonstruisati ceste, osvjetljavati neosvijetljena mjesta, staze i puteve. Upravljanje gradom je i kopanje ispod zemlje, izgradnja vodovodne, kanalizacione i toplovodne mreže, ali i briga o obespravljenim, bolesnim i socijalno ugroženim sugrađanima. I sve smo to radili prethodne godine, na svakom pedlju Zenice i jednako i po zakonu, prema svakom našem komšiji ili susjedu.

Upravljati gradom jednostavno znači stvarati ravnopravne uslove života i rada u svakom njegovom naselju i osigurati jednake uslove za razvoj svakog čovjeka, ali biti i odgovoran i transparentan sa budžetom i imovinom grada. I zato sam izuzetno ponosan na postignuto jer se dešava u vrijeme kada je čovječanstvo u ozbiljnoj krizi i kada se dešavaju nikada veći tektonski poremećaji na svjetskoj političkoj i ekonomskoj sceni.

A upravljati Zenicom, dragi prijatelji, složit ćete se da nije nimalo lako. Još kada si samostalan, hrabar i odlučan da ono što je građana Zenice bude zeničko, da svaki poslovni prostor i svaki kvadrat zeničkog spasimo od uzimanja i uništavanja kako je to bila praksa dvije decenije, to upravljanje onda ne samo da nije lako, nego je izuzetno opasno.

Međutim, ne plašim se ja, a još manje se onih koji rade protiv Zenice trebate plašiti vi dragi sugrađani. Sjetite se da je ovo do nedavno bio prezadužen grad, bez ikakvih projekata, grad čije su građane kažnjavali i kojem su iz federalnog budžeta davali manje novca nego mjestima sa 3.000 stanovnika, kojem u vrijeme pandemije korona virusa nisu željeli pomoći i kojem su punih šest godina iz Kantona kočili sve projekte bitne za život Zenice.

Zahvaljujući hrabim i sposobnim Zeničankama i Zeničanima, našim prijateljima iz Europske unije i progresivnim domaćim snagama, naš grad je opstao i ima svijetlu perspektivu. Bila je ovo prva zima u kojoj smo imali kontinuirano, kvalitetno i ekološki prihvatljivo grijanje iz novoizgrađene Toplane Zenica. Deblokirali smo i projekat izgradnje sistema kanalizacionih kolektora čime je započeo veliki razvojni projekat „Sakupljanje i tretman otpadnih voda” vrijedan oko 38 miliona KM. Više od dvije godine su nam kočili projekat izgradnje nove i rekonstrukcije postojeće javne rasvjete koji je konačno počeo protekle jeseni. Evo i danas smo svjedočili otvaranjem novih korisnih površina u Poslovnoj zoni Zenica 1 čime šaljemo jasnu poruku investitorima da su dobrodošli u Zenicu, ali i mladima da računamo na njih i da želimo da u svome gradu lijepo i ugodno žive od svog rada.

Bogatstvo našeg grada dodatno upotpunjuje okolina. Doglodska dolina, Babinski, Lašvanski i Kočevski sliv prethodnih godina su doživjeli značajna unapređenja infrastrukture, stvarali smo bolje uslove za život ljudi i nastavit ćemo ulagati u sela kako bi i ta mjesta osim za razvoj poljoprivrede postajala interesantna za sportsko-rekreativne programe, pa i za investitore.

Poštovani, upravljanje gradom znači i služenje njegovim građanima. Služba često podrazumijeva donošenje teških odluka, koje mogu imati uticaj na budućnost Zenice, a koje opet i ne odgovaraju svima. Znate vi svi na što ja pri ovome mislim. Međutim, prije svake važne odluke sebi postavim pitanje: Hoće li to donijeti napredak Zenici i boljitak građanima? Ako je odgovor DA, onda dileme nemam. Usporiti me mogu, ali umoriti i uplašiti neće i zato budite uvjereni da ćemo još odlučnije nastaviti boriti se za Zenicu, grad jednakopravnih, slobodnih i dobrih ljudi.

Uostalom, Zenica nakon dugo godina ima svog premijera, tačnije premijerku Zeničko-dobojskog kantona Amru Mehmedić, osobu koja je ovdje rođena, koja je ovdje gradila svoju sportsku i poslovnu karijeru i koja zna, može i što je najvažnije – želi pomoći svome gradu.

Čovjek je najvažniji resurs današnjice, a mi ga zbog loših politika u izobilju izvozimo na zapad. U narednom periodu Gradska uprava će više pažnje posvetiti ljudima, jer kvaliteta naše budućnosti ovisi upravo od njih. Upravo taj resurs na kojeg možemo biti ponosni iskoristit ćemo kako bi Zenica bila još ugodnije i kvalitetnije mjesto za život.

Još jednom, svim Zeničankama i Zeničanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori čestitam rođendan našeg grada. Živi i zdravi bili“.

Nakon obraćanja gradonačelnik Kasumović uručio je „Priznanje Gradonačelnika sa nagradom“ za hrabre aktiviste Gorske službe spašavanja – stanica Zenica i Interventne spasilačke službe Zenica, koji su otišli u Tursku i pomagali unesrećenim nakon razornog zemljotresa. Rezultati i efikasnost njihovog angažmana, kao i doprinos svim akcijama spašavanja, su nemjerljivi. Upravo zato, gradonačelnik je odlučio da ih ove godine posebno nagradi.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica Mirza Husetić također je čestitao svim građanima i zvanicama Dan Zenice i naveo: „Ja neću govoriti političke govore, za to nije ni vrijeme ni mjesto. Želim sa ovog mjesta izraziti duboku zahvalnost svima vama koji volite ovaj grad, radite na jačanju, prosperitetu, ali i promociji naše Zenice koz različite aspekte djelovanja. Svima nama je jedini cilj sigurna, stabilna i uspješna Zenica. Ljubav koju gajimo prema našoj voljenoj Zenici trebamo pretočiti u dogovore i pregovore, jer je zdravi dijalog jedini način za uspjeh. Trebamo iz našeg govora, ali i srca izbaciti mržnju, znati saslušati, trebamo stvarati nove ideje trezvene glave sa realnim mogućnostima. Samo zajedno, bez dijeljenja u ovim teškim vremenima možemo nastaviti graditi uspješnu Zenicu. Naša Zenica nas uči zajedništvu, slozi, bratskim odnosima, jer da naši zeničani nisu bili takvi pitam se da li bi bilo danas i nas. Samo zajedno, sigurno, odlučno, uz glas mujezina i zvuk zvona gradimo našu Zenicu“.

Svečana sjednica Gradskog vijeća završila je dodjelom javnih priznanja Zenice.

GRB GRADA ZENICE dodijeljen je Fuadu Kasumoviću, gradonačelniku Grada Zenica i prof. dr. Mahmutu Karaliću, posthumno.

NAGRADA ZENICE dodijeljena je dr. Ibrahimu Ceri, a PLAKETA ZENICE je dodijeljena UG „Naš most“ i Husniji Arapoviću Behram, posthumno. Dobitnik priznanja „NAGRADA ZENICE“ dr. Ibrahim Cero se u ime svih laureta zahvalio Ocjenjivačkom sudu i svima koji su doprinijeli da dobije ovo priznanje.

„Naš grad slavi 587. rođendan, mi smo tu da uživamo u njegovim blagodetima, ali imamo i obavezu. Grad je bio i biće, a mi smo prolazni. Zato smo dužni onima koji će doći iza nas ostaviti udoban ambijent i grad poželjan za življenje svim ljudima“, istakao je, između ostalog dr. Ibrahim Cero.

Svečanost obilježavanja Dana Grada Zenica uveličana je nastupom poznatog bosanskohercegovačkog pjevača Armina Muzaferije te Orkestra Srednje muzičke škole Zenica pod dirigentskom palicom profesorice Elvire Berigan.

Nakon oficijelnog dijela programa gosti u Bosanskom narodnom pozorištu su uživali u koncertu Edina Karamazova, jednog od najpoznatijih europskih svirača lutnje i klasične gitare.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno