Politika

Saopćenje za javnost: Naša stranka Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje za javnost: Naša stranka Zenica – Dana 03.09.2020. godine članica Gradskog Odbora i Foruma mladih Naše stranke Zenica uputila je Dopis Ministru sigurnosti gospodinu Selmi Cikotiću u kojem je tražila odgovore na pitanja vezana za sigurnost mladih na lokalnom i državnom nivou. Obzirom da je problem prosjačenja i trgovine djecom u velikom porastu, tražili smo odgovore na koji način se suzbijaju, kontrolišu i sankcionišu ovakve nelegalne radnje. Odgovori koje smo dobili su vrlo površni, šturi i bez adekvatnog Zakonskog obrazloženja, navest ćemo neke od navedenih:

1.) ” Da li se za vrijeme pandemije povećao broj žrtava trgovine ljudima?

Odgovor Ministarstva : “Nije se povećao broj žrtava trgovine za vrijeme pandemije.”

Potpitanje: ” Obzirom da smo svjedoci mnogobrojnih lica koja vrše radnje prosjačenja na ulicama kao i povećanom broju migranata, da li je ovakav odgovor adekvatan i tačan? ”

2.) ” Da li postoje udruženja, centri ili besplatne linije za podršku i prijavljivanje žrtava trgovine ljudima ? “

Odgovor Ministarstva: ” Da , postoje. “

Potpitanje: “Iako postoje, činjenica je da je procentualno mali broj građana upoznat s njihovim radom te da je rezultat rada ovakvih udruženja i centara vrlo malo vidljiv”.

3.) “Kako se vrše istraživanja na osnovu kojih se dobiju informacije o broju žrtava trgovine ljudima?”

Odgovor Ministarstva: “Podaci se prikupljaju dva puta godišnje u periodu januar-juni i juli-decembar, navedeni podaci se upisuju u Statistički portal za evidenciju žrtava trgovine ljudima.”

Potpitanje: “Zadnji podaci kojima raspolaže Statistički portal za evidenciju žrtava trgovine ljudima su iz 2017. i 2018. godine. Činjenica da se u 2020. godini naglo povećao broj migranata i lica koja vrše radnje prosjačenja, a da Statistički portal za evidenciju nije objavio statistiku ni za prvi presjek 2020. godine (januar-juni), je poražavajuća i dovodi u pitanje validnost ovakvih statističkih analiza.”

4.) “Koje su kazne za roditelje koji tjeraju djecu na činjenje krivičnog djela prosjačenja?”

Odgovor Ministarstva: “Ko vrbuje, navodi, preveze, preda, sakrije ili primi osobu koja nije navršila 18 godina života u svrhu iskorištavanja prostitucijom, prisilnim radom ili uslugama, prisilnim prosjačenjem, ropstvom i njemu sličnim odnosom, služenjem, odstranjivanjem dijelova ljudskog tijela ili kakvim drugim iskorištavanjem, bit će kažnjen kaznom zatvora najmanje 10 godina.”

Potpitanje: ” Obzirom da smo svjedoci mnogobrojnih maloljetnih lica koja vrše radnje prosjačenja ili neke druge slične radnje, te da su to u većini slučajeva ista poznata lica, kako je moguće da njihovi roditelji ili skrbnici ili druga lica koja ih prisiljavaju na ovakve radnje nisu kažnjeni, privedeni ili sankcionisani?”

ZAKLJUČAK:  Obzirom da iz navedenih odgovora u Dopisu, možemo zaključiti da je koordinacija nadležnih institucija na vrlo niskom nivou te da je educiranost građanstva o problemu prosjačenja i iskorištavanja maloljetnih lica u ovakve svrhe jako slaba. Forum mladih Naše stranke Zenica će nastaviti sa aktivnostima za educiranje, sprječavanje i buđenje svijesti kod građana o ovom problemu na koji se već dugo vremena gleda “kroz prste”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno