Politika

Sanja Renić: Policija ZDK ostaje pod upravom SDA

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sanja Renić: Policija ZDK ostaje pod upravom SDA – Na današnjoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona usvojen je Zakon o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK. Sanja Renić, zastupnica Naše stranke, kaže da je usvajanje današnjih izmjena prst u oko međunarodnoj zajednici i nastavak politizacije policije u ZDK.

„Zakon o unutrašnjim poslovima koji se primjenjuje u ZDK star je 23 godine i u međuvremenu je doživio mnogobrojne izmjene i dopune. Međutim, nijedna od njih, pa ni ova koja je na dnevnom redu sutra, nije omogućila finansijsku, a samim tim i političku neovisnost policije u ZDK.

Međunarodna zajednica i OHR vrše pritisak na Vladu ZDK da počne sa primjenom novog zakona koji je Skupština usvojila još u septembru 2018. Izvršna vlast u ZDK već treću godinu ignoriše i izmjenama i dopunama aktuelnog zakona produžava njegovo važenje, jer policiju želi zadržati u finansijskoj ovisnosti od Vlade ZDK.

Novim zakonom, koji stoji u ladici tri godine, praktično se razdvaja finansiranje Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, što do sada nije bio slučaj. Zakon je usaglašen sa evropskom praksom, a dobijena je i saglasnost Ureda visokog predstavnika u BiH.

Dakle, već druga Vlada ZDK, predvođena SDA kadrovima Miralemom Galijaševićem i Mirnesom Bašićem, odbija početi sa primjenom zakona koji su usvojili predstavnici građana. Kao rezultat toga, Policijska uprava je još uvijek finansijski ovisna i podložna političkom uticaju Vlade u kojoj dominira SDA. Radi se, jasno, o nepoštivanju građanske volje ali i svjesnog guranja prsta u oko međunarodnoj zajednici.“



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno