Zločini

Saopćenje za javnost: Nakon intenzivne potjere lišen slobode zbog izvršenog razbojništva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dana 28.02.2022. godine, u 05,05 sati, dežurna služba Policijske stanice Centar u Zenici je putem telefona obaviještena od strane uposlenice apoteke “MR. WEISS”, koja se nalazi u ulici Adolfa Goldbergera, da je u toku razbojništvo od strane muške osobe koja je razbijanjem staklenih vrata nasilno ušla  u prostorije apoteke i uz prijetnju oružjem izvršila krivično djelo.

Odmah nakon zaprimljene dojave na lice mjesta je upućena policijska patrola, koja dolaskom na navedenu lokaciju uočava vidljive tragove nasilnog ulaska u apoteku, dok u unutrašnjosti objekta uočava lice sa kapuljačom na glavi i pištoljem u rukama. Navedenom licu su izdate jasne naredbe da odbaci oružje i da zaustavi kretanje, što je lice odbilo, a nakon što su policijski službenici ponovo izdali  naredbe na koja se lice oglušilo, došlo je do odbijanja fizičkog napada, i pokušaja stavljanja lica pod kontrolu, usljed čega dolazi do povređivanja policijskog službenika, što osumnjičeno lice koristi kao priliku i daje se u bijeg prema ulici Bulevar Kulina Bana, gdje ulazi u rijeku Bosnu sa namjerom da pređe na drugu obalu iste.

Za to vrijeme, angažovane su sve raspoložive policijske patrole koje su vršile potjeru za licem a povrijeđeni policijski službenik je prevezen u Kantonalnu bolnicu Zenica radi ukazivanja ljekarske pomoći. Takođe je praćeno kretanje lica kroz vodu, te je koordiniranim rukovođenjem vršena pretraga terena, nakon čega je lice locirano na dijelu obale prekrivenim šibljem, u neposrednoj blizini Benzinske pumpe “Energopetrol”, kada je stavljeno pod kontrolu i lišeno slobode, čime je spriječeno u daljnjem bjekstvu. Kako je utvrđeno, radi se o licu B.B., rođenom 1983. godine, iz Zenice, nad kojim je u službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona zavedena kriminalistička obrada.

VIDEO: Zenički policajac ranjen u obračunu sa pljačkašem apoteke, razbojnik Baki Bićevci (39) uhvaćen u bjekstvu i savladan na obali rijeke Bosne

U okviru aktivnosti na dokumentovanju izvršenog krivičnog djela, službenici Sektora kriminalističke policije su, u skladu sa uputama i smjernicama dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, izvršili uviđajne radnje na nekoliko lokacija, kojom prilikom su pronađeni i izuzeti određeni tragovi i dokazi, koji će biti korišteni u daljnjem postupku. Takođe je pronađen i izuzet određen iznos novca koji je najvjerovatnije otuđen prilikom izvršenja ovog razbojništva.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, te prikupljenih dokaza i obavještenja, lice B.B. će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca biti predato na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289. Krivičnog zakona Federacije BiH i krivično djelo „Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje“ iz člana 358. Krivičnog zakona FBiH.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno