Politika

Saopćenje za javnost: Kantonalni odbor SDP ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Interesna većina u ZDK želi da upravlja i  policijom. Da je vladajuće interesne grupacije u ZDK  strah od nezavisnog rada policije pokazuje i sjednica Skupštine ZDK održana utorak, 26.03.2024.godine.

Na istoj je interesna većina protivzakonito imenovala 3 člana Nezavisnog policijskog odbora, što predstavlja  uvertiru u smjenu komesara Gazića i srozavanje Uprave policije na stranacki i očito pojedinačno interesni servis. Prvo je skupštinska Komisija za izbor i  imenovanje smjenila tri člana iz postojećeg saziva Nezavisnog odbora, navodeći kao razlog ” sukob interesa ” smijenjenih članova, iako za to nema nikakve nadležnosti.

Nakon toga su na njihova mjesta privremeno stavili svoje provjerene političke kadrove bez konkursa, iako se članovi Nezavisnog odbora biraju isključivo konkursnom procedurom. Kako su ta tri člana imenovana bez konkursne procedure trebaju objasniti predstavnici aktualne većine. Očigledno, na poziv svojih političkih mentora. Klub SDP-a je reagovao na ove nezakonitosti i upozoravao da ce doći do sudskih sporova i da će se stvoriti pravna nesigurnost.

Smijenjeni članovi Nezavisnog odbora su zaštitu svojih prava potražili kod nadležnih institucija. Interesna većina nastojeći pod svaku cijenu ovladiti policijom oglušila se i na pismo ambasadora SAD-a u BiH Michael Marfya od 08.02.2024. godine.

U navedenom pismu koje je upućeno vladajućim u ZDK iskazana je  zabrinutosti zbog miješanja u rad policije sa jasnim porukama da će  ZDK ostati bez saradnje koja datira još od 2021. godine. Tada je ista vladajuća struktura, sad potpomugnuta “nezavisnim” zastupnicima također vršila politički pritisak na policiju. Interesna većina je čak sakrila navedeno pismo od ostalih zastupnika koji su o pismu saznali iz medija. Kad pomislimo da smo vidjeli sve od “većine Omera Škalje i sljedbenika” oni nas ipak iznenade.

Raspišu javni konkurs i naravno najbolja budu tri već ranije postavljena politička kandidata. Neki od njih prisustvuju političkim seansama pojedinih stranaka i to kao dugogodišnji aktivisti. Odgovor od nadležnih je zatražio i Ombdusmen za ljudska prava. Vladavinu aktualne interesne većine od perioda preuzimanja vlasti, pa do danas, obilježilo je kršenje svih mogućih procedura i zakonitosti, kako bi se zadovoljili lični interesi pojedinaca.

KO SDP BiH ZDKStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno