Politika

ZDK planira gradnju dva centra za upravljanje otpadom vrijednosti 20 miliona eura

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničko-dobojski kanton prvi je pokrenuo razgovore o formiranju centra za upravljanje otpadom, a nedavno održani sastanak s načelnicima i gradonačelnicima prvi je bio korak ka realizaciji projekta Plana upravljanja otpadom što je veliki problem brojnih bh. gradova.

Odlaganje otpada na deponije jedan je od najvećih problema u Bosni i Hercegovini, a nakon što je Zenica pokrenula regionalnu deponiju na Mošćanici, upravljanje otpadom dalji je korak koji pravi Zeničko-dobojski kanton kako bi sistemski riješio ovaj problem, odnosno, napravio iskorak u zbrinjavanju otpada i to izgradnjom dva centra za upravljanje otpadom za potrebe sjevernog i južnog dijela kantona.

Sastanku u Zenici prisustvovala je i federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder koja je istakla važnost ovog koraka koji ne samo da će unaprijediti infrastrukturu u oblasti upravljanja otpadom, već će i doprinijeti zaštiti okoliša i zdravlju građana.

Međutim, šta to u praksi znači i na koji način će se realizirati projekt, pitali smo kantonalnog ministra za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline ZDK Adnana Šabanija koji je kazao da je nakon obilaska svih gradova i deponija napravljen plan upravljanja otpadom što je prezentirano svima koji su uključeni u ovaj projekat.

“Sve deponije na području kantona, osim Zenice i Tešnja, imaju nalog za zatvaranje. Prezentirali smo ideju o formiranju dva centra za upravljanje otpadom, sortirnica MBO, komposta, ploha sanitarna, prečistač za vodu, postrojenja za proizvodnju RDF-a te bi ta dva centra pokrivala sjever (Maglaj, Zavidovići i Žepče, Tešanj, Doboj-jug i Usora) te južni dio (Zenica, Kakanj, Visoko, Breza, Vareš, Olovo)”, kazao je Šabani.

Dodao je da bi pored izgradnje centra bile pokrenute i aktivnosti na selektivnom prikupljanju otpada na dvije komponente organska i neorganska ili suha i mokra. Centri bi se gradili po mogućnosti za sjever u Maglaju te za jug u Zenici ili Kaknju.

“Cilj je u ovoj godini sve pripremiti i s narednom krenuti u realizaciju projekta. Pregovori paralelno idu i s EBRD-om, a procijenjena vrijednost ovih investicija je 20 miliona eura od kojih bi kredit bio 6 miliona, a grant oko 14 miliona eura”, dodao je Šabani.

U planu je i izgradnja kafilerijskog postrojenja za zbrinjavanje animalnog otpada što je rezultat posjete mesnim postrojenjima u kantonu.

“Izgradnja sortirnice i kafilerije animalnog otpada donijeli bi značajan doprinos zaštiti okoliša a istovremeno bi poticali ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. ZDK ima priliku postati lider u području ekološke svijesti kroz ovakve inicijative”, zaključio je Šabani.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno