Politika

Saopćenje za javnost: Kako je bivša vlast sistemski uništavala JU Apoteka “Zdravlje” Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje za javnost: Kako je bivša vlast sistemski uništavala JU Apoteka “Zdravlje” Zenica- S ciljem istinitog informisanja javnosti, želimo upoznati građane Zenice sa ekonomsko-finansijskim pokazateljima rada Javne ustanove Apoteka “Zdravlje” Zenica.

Ovu ustanovu od 2000. godine prate isključivo gubici i to 16 godina uzastopno, sve do 2016. godine kada nakon lokalnih izbora održanih u oktobru, Grad Zenica preuzima gradonačelnik Fuad Kasumović. Ozbiljnim pristupom osnivača, već naredne godine primijetno je poboljšanje stanja u Ustanovi koja po prvi put, nakon 16 godina posluje pozitivno.

Simptomatično je kako su kontinuirane gubitke JU Apoteka „Zdravlje“, naročito rekordni gubitak iz 2004. godine koji je iznosio 769.699 KM, podržavali raniji sazivi  vijeća, usvajajući izvještaje o radu. Naime, zaključno sa 2016. godinom, akumulirani gubitak ove Ustanove iznosio je čak 4.588.569 KM, plus kamata koja nije ispod dva miliona KM.

Slučaj “podrške” ovakvim negativnim finansijskim izvještajima javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač ili većinski dioničar Grad Zenica nažalost nije usamljen. Na isti način općinski, odnosno gradski vijećnici i vlast u periodu od 2000. do 2016. godine podržavali su finansijske dubioze “Zenicatransa”, svjesno, bez vizije oporavka, gurajući u propast to ali i neka druga preduzeća, kao i neke od sportskih simbola našeg grada. Identična situacija je upravo sa JU Apoteka “Zdravlje” Zenica, koja se sada nalazi u dubiozi, što je rezultat nemara i nesposobnosti tadašnjeg osnivača i vijeća, a za čiju dubiozu se od strane pojedinaca i propalih političkih stranaka žele optužiti aktuelni gradonačelnik i Gradska uprava.

U vrijeme dok su u gradu svoju ekspanziju doživljavale privatne apoteke, ostvarujući velike profite, žalosno je da je u periodu od petnaestak godina JU Apoteka “Zdravlje” Zenica sistemski uništavana.

Zanimljivo, Vijeća tadašnje općine Zenica, iako su u ime osnivača ovlaštena da odlučuju o statusnim promjenama, te na prijedlog načelnika imenuju i razrješavaju predsjednika i članove Upravnog odbora, nikada nisu reagirala na ekstremno velike gubitke koji su se nizali iz godine u godinu.

Evidentno urušavanje javne ustanove koja je od značaja za sve građane Zenice, najbolje se vidi iz tabele. Iz iste jasno proizilazi da su se menadžment, osnivač i tadašnje Vijeće općine maćehinski odnosili prema svim finansijskim pokazateljima koji su još prije 15 godina bili alarm da se pronađe rješenje i spasi ova ustanova. Zbog čega su ignorisali godišnje gubitke od po nekoliko stotina hiljada KM, znaju samo oni koji su prije gradonačelnika Fuada Kasumovića zaduživali Općinu, odnosno Grad i upravljali Zenicom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno