Politika

Saopćenje za javnost/ Gradsko vijeće: Raspad sistema u zeničkim javnim ustanovama i javnim preduzećima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Građani koji su pratili jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća Zenica imali su priliku čuti nekoliko šokantnih detalja koji potvrđuju ono o čemu se već odavno priča u kuloarima u našem gradu. Javne ustanove i javna preduzeća su pred kolapsom, a vladajuća koalicija na klimavim nogama, što se moglo vidjeti i iz rasprava o izvještajima o radu gradskih ustanova i preduzeća.

Vijećnici većine su direktoru Zeničke razvojne agencije – ZEDA zamjerili što vrši mobing nad zaposlenicima, dok je on svoje ponašanje pravdao posljedicama korone i stresnih situacija, požalivši se da pije tablete za smirenje. Program podrške privredi za 2022. godinu jedva je usvojen i to sa 16 glasova aktuelne većine. Vijećnici su u Izvještaju o subvencijama privrednicima za 2021. godinu mogli vidjeti da podsticaje dobijaju iste firme nekoliko godina zaredom, dok se druge redovno odbijaju.

Aktuelna većina također je jedva sa 16 glasova usvojila izvještaj o radu SDP-ovog direktora JU Centar za socijalni rad, iako su u koaliciji. I na kraju, o JU Dom za stara lica niko nije pohvalno govorio jer, podsjećanja radi, Općinski sud je direktora ove javne ustanove proglasio krivim za zloupotrebu položaja nakon što je kurbansko meso skladištio sa svinjskim i oštetio ovu javnu ustanovu za 35.000,00 KM. Izvještaj osuđenog direktora bio je predmet rasprave i nesuglasica vijećnika Zeničke inicijative i SDP-a, pa i ne čudi što na kraju nije ni usvojen.

Sjednica Gradskog vijeća potvrdila je ono na šta vijećnici SDA duže vrijeme ukazuju, a to je da su javna preduzeća i ustanove pred kolapsom, prevashodno zahvaljujući postavljanju podobnih i nesposobnih, ali gradonačelniku bliskih kadrova na rukovodeće pozicije te da su odnosi unutar vladajuće koalicije davno ozbiljno poljuljani.

KLUB VIJEĆNIKA
SDA ZENICA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno