Politika

Saopćenje za javnost: Gradsko vijeće prihvatilo Izvještaj o Budžetu Grada Zenica za prva tri mjeseca

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Velikoj sali Grada Zenica održana je 24. sjednica Gradskog vijeća na kojoj je razmatrano 12 tačaka. Na samom početku sjednice vijećnici su usvojili Zapisniku sa 23. sjednice Gradskog vijeća Zenica, održane 26.05.2022. godine, a potom i Izvještaju o izvršenju Budžeta Grada Zenica za period I – III 2022. godine.

Kako je pojasnila Fatima Vojvodić, pomoćnica gradonačelnika za finansije, za prva tri mjeseca ove godine ostvareni su ukupni prihodi i primici budžeta od 19 miliona i 84.454 KM, što je za šest posto više u odnosu na idealan plan.

“Pri tom su izvršeni rashodi i izdaci bužeta u istom periodu u iznosu od 8 miliona i 359.748 KM, što je manje za 54 posto od idealnog plana, s tim da ukupno izvršeni rashodi i izdaci obuhvataju stvorene obaveze, koje se odnose na period januar – mart, a čija je finansijska dokumentacija dostavljena na računovodstveno evidentiranje do 1. aprila ove godine, što znači da bi ovi rashodi bili znatno veći da su uključene i sve obaveze, koje se na izvještajni period“, pojasnila je Vojvodić.

Dodala je i to kako je u periodu od prva tri mjeseca ostvaren je i tekući suficit u iznosu od 5 miliona i 609.678 KM, što predstavlja razliku između ostvarenih prihoda i primitaka i izvršenih rashoda i izdataka bez uključenih namjenskih sredstava.

U nastavku sjednice Gradsko vijeće Zenica usvojilo je i Prijedlog Odluke o osnivanju profesionalne vatrogasne jedinice, Prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za proširenje gradske vodovodne mreže za naselje Vrbovik – MZ Perin Han, Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju složene građevine za gasifikaciju Grada Zenica, kao i Izvještaj o poslovanju JP “Tržnica” d.o.o. Zenica za prošlu godinu, prema kojem je ovo Javno preduzeće lani ostvarilo finansijsku dobit od 16.486 KM.

Također, usvojeni su i Izvještaji o poslovanju JP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Zenica, Izvještaj o poslovanju JP „Grijanje“ d.o.o. Zenica za 2021. godinu, Izvještaj o poslovanju JP „Gradsko groblje“ d.o.o. Zenica za 2021. godinu, Izvještaj o poslovanju JP „Parking servis“ d.o.o. Zenica za 2021. godinu, te Izvještaj o radu JP „RTV ZENICA“ d.o.o. Zenica za 2021. godinu.

Godišnji izvještaj o poslovanju JP „Zenicagas“ d.o.o. Zenica sa finansijskim izvještajem za period 01.01.- 31.12.2021. godine nije dobio potrebnu većinu glasova, odnosno nije usvojen.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno