Zenica

Saopćenje za javnost Gradske uprave Zenica: Grad Zenica za realizaciju mjera energetske efikasnosti utrošio preko milion KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Grad Zenica je od 2017. godine kroz javne pozive za sufinansiranje projekata utopljavanja realizovao projekte ugradnje termo-izolacione fasade na 18 stambenih zgrada i projekte zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča na 47 objekata. Prema riječima gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, za realizaciju navedenih projekata iz budžeta Grada Zenica izdvojeno je čak 1.140.000 KM.

„Javni pozivi su imali za cilj pružiti sistemsku podršku građanima u poboljšanju energetske efikasnosti stambenih zgrada, što je doprinijelo ljepšem izgledu grada, manjoj potrošnji energenata te manjoj emisiji štetnih plinova i poboljšanju kvaliteta zraka. Zahvaljujući realizaciji ovih projekata, konkretno termo-izolacionih fasada, Zenica je dobila novo ruho. Realizaciju ovakvih i sličnih projekata ćemo nastaviti i u narednim godinama“, kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović

Upravo ulaganje u energetsku efikasnost predstavlja zbir mjera čiji je cilj korištenje minimalno moguće količine energije, tako da nivo udobnosti ostane očuvan i donosi brojne benefite jer se istovremeno smanjuju gubici u vidu toplote prostora, ali i finansijski gubici jer zagrijavanje prostorija postaje ekološki prihvatljivije.

Da se radi o itekako dobroj ideji koju si prihvatili građani Zenice, odnosno vlasnici etažnih stanova, najbolje govori podatak da se na posljednji Javni poziv etažnim vlasnicima objekata kolektivnog stanovanja za sufinansiranje projekata poboljšanja energetske efikasnosti stambenih zgrada objavljen u 2021. godini javilo čak 30 aplikanata.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno