Zenica

Saopćenje za javnost: Gradska uprava Zenica sa 80.000 KM pomogla nastavak rekonstrukcije BNP

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje za javnost: Gradska uprava Zenica sa 80.000 KM pomogla nastavak rekonstrukcije BNP – Nakon prošle godine uspješno završenih radova na sanaciji fasade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, ovih dana počela je rekonstrukcija staklenih fasadnih ploha na prostoru gornjeg foajea zeničkog teatra koje su usljed olujnog nevremena, kompletno uništene u januaru 2016. godine. Zgrada BNP-a ove godine slavi četdesetu godišnjicu od useljenja i ovo su prvi ozbiljniji radovi na sanaciji i rekonstrukciji već dotrajalog objekta.

Izvođač radova rekonstrukcije staklenih ploha izabran je tenderskom procedurom, a finansijer ovih javnih radova je Gradska uprava Zenice, u čijem je budžetu gradonačelnik Fuad Kasumović za ovaj projekat osigurao 80.000 KM. Projekat rekonstrukcije i sanacije provodi se prema projektnoj dokumentaciji urađenoj od Javnog preduzeća za prostorno planiranje i uređenje grada Zenice, te je ponuđena projektna varijanta koja se realizira i najpribližnija prvobitnom projektnom rješenju zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, svečano otvorene 7. maja 1978. godine. Budući da je objekat BNP Zenica jedno od najznačajnijih djela moderne arhitekture u gradu Zenici i BiH, realizacija cijelog projekta provodi se u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u BiH koja provodi konsultacije sa akademikom Zlatkom Ugljenom, jednim od dvojice arhitekata koji su projektovali zgradu BNP-a i za taj projekat dobili prestižna priznanja. Završetak radova je planiran do kraja mjeseca jula ove godine. Nakon radova na sanaciji fasade i rekonstrukciji staklenih ploha, zgrada Zeničkog pozorišta urgentno treba ući i u projekat sanacije hidroizolacije ravnog krova koji je dotrajao i koji već godinama prokišnjava prijeteći ozbiljnim urušavanjem.

“Bosansko narodno pozorište jedan je od sinonima našeg grada, kuća i kolektiv na koje svi zajedno trebamo biti ponosni. Kao i mnoge stvari u Zenici, objekat BNP Zenica bio je zapušten i u saradnji sa menadžmentom ovog javnog preduzeća odlučili smo se krenuti u njegovo uređenje. Uskoro će Trg BiH imati novi izgled obzirom da se renovira i Gradska kafana, a ja vjerujem da nećemo dugo čekati na realizaciju ideje o izgradnji Gradske vijećnice sa podzemnim garažama čime ćemo strogom centru Zenice dati izgled po uzoru na evropske metropole”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Zgrada Bosanskog narodnog pozorišta Zenica po useljenju 1978. godine bila je najveća pozorišna zgrada u ex državi, te je zbog svog ukupnog izgleda, projektnih rješenja i funkcionalnosti predstavljala najbolje i višestruko nagrađeno arhitektonsko rješenje. I danas ova zgrada predstavlja jednu od najkapitalnijih investicija u kulturnu infrastrukturu BiH. Kako su ovo prvi značajniji radovi na rekonstrukciji i sanaciji objekta, iz BNP Zenica izražavaju zahvalnost što je Grad kao osnivač pozorišta prepoznao značaj i nužnost finansiranja ovih radova uz nadu da će zajednica nastaviti sa ulaganjima u ovaj značajni javni objekat kako bi Bosansko narodno pozorište Zenica nastavilo ostvarivati programske i poslovne rezultate i zadržati status jedne od najuspješnijih i najprepoznatljivijih umjetničkih organizacija u Bosni i Hercegovini i šire.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno