Zenica

Odluka u interesu mladih: Vlada ZDK će odobriti upis dodatna 32 studenta na Medicinskom fakultetu UNZE

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odluka u interesu mladih: Vlada ZDK će odobriti upis dodatna 32 studenta na Medicinskom fakultetu UNZE – Senat Univerziteta u Zenici je zbog povećanog interesa za upis već nakon prvog upisnog roka, uputio i zvaničan zahtjev Vladi Zeničko-dobojskog kantona da im se odobre dodatne kvote za upis.

UNZE je uputio prijedlog Vladi da svi studenati koji su položili prijemni ispit na Odsjeku opće medicine na Medicinskom fakultetu budu i upisani, a tim povodom jučer je u sjedištu Vlade ZDK održan sastanak premijera Miralema Galijaševića i ministra obrazovanja Mensura Sinanovića s rektorom UNZE-a prof. dr. Damirom Kukućem i dekanom ovog fakulteta prof. dr. Harunom Hodžićem.

– Prema planu upisa, planirali smo upisati 60 studenata (30 redovnih+30 redovnih samofinansirajućih), ali ih se prijavilo 119. Od toga je 110 položilo i prijemni ispit. U međuvremenu su neki odustali od upisa, a Senat je uputio prijedlog da se prime svi studenti ispod crte koji su položili prijemni. Do roka za upis, koji je istekao u petak, 13. jula, ostala su još 32 studenta koji su položili prijemni a da nisu upisani. Zakon i predviđa da Vlada ZDK može proširiti kvote samo za onaj broj studenata koji su položili prijemni ispit. Sve u interesu studenata – ističe ministar Sinanović.

Dodaje kako će na prvoj sjednici Vlada i dati traženu saglasnost UNZE-u. Svi ovi studenti bit će upisani u kvotu samofinansirajućih.

– Godina studija na Medicini košta 3.000 KM za naše državljane, ali rektor će donijeti odluku da ti studenti školarinu plaćaju u više rata. Ne moraju odmah sve platiti – objašnjava Sinanović.

Kako su postojeći kadar i oprema omogućavali upis samo prvobitnih 60 studenata, Vlada i UNZE će sada morati osigurati i dodatni prostor te dio novog osoblja.

– Povećanjem za 32 studenta, moramo pronaći dodatni prostor, ali ga, to nam je rektor i potvrdio, imamo na Univerzitetu. Ako bude bilo potrebno, u jednoj od osnovnih ili srednjih škola pronaći ćemo dodatni prostor. Morat ćemo odobriti i dodatna sredstva za modele i sve potrebno za kabinete i laboratorijske vježbe, jer se radi po grupama. UNZE će hitno uputiti i dopis za dodatnim kadrom. Mislim da će im trebati još po jedan asistent i jedan viši asistent te administrativni radnik – kaže Sinanović.

Kaportal.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno