Politika

Saopćenje za javnost: Gradonačelnik Kasumović- Ko želi ubiti građane Zenice?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje za javnost: Gradonačelnik Kasumović- Ko želi ubiti građane Zenice?- Povodom medijske hajke na Javnu ustanovu “Dom zdravlja” Zenica, a koji je, nastavljajući dugogodišnju raniju praksu bivše direktorice Selvedine Sarajlić Spahić, medicinski kisik nabavljao od firme “Istrabenz plini” d.o.o. Breza, za koju se ispostavilo da nema dozvolu od Agencije za medicinske lijekove i sredstva BiH, kao i zbog činjenice da jedina ovlaštena firma “Messer” u našoj zemlji nema dozvolu za distribuciju medicinskog plina ustanovama primarne zdravstvene zaštite u koju se svrstavaju domovi zdravlja, u Gradskoj upravi Zenica održana je konferencija za medije.

Prisutnima se u ime osnivača JU “Dom zdravlja” Zenica obratio Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, poručivši da nije sretan i zadovoljan onima koji su poniženi u gradu i izgubili su na izborima što od Zenice prave grad slučaj.

„Radi se o aferi koju je osmislila SDA i putem javnih servisa je plasirala čitavoj državi. Nijedan dom zdravlja u BiH legalno ne nabavlja medicinski kisik koji je i lijek. Svi nabavljaju od neovlaštenog distributera. Zašto je Zenica samo problem, zato što je SDA ovdje ponižena i ovo im je ostalo još jedino uporište u Kantonu pa na sve načine od Zenice prave grad slučaj. U ovoj državi postoji Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH, koji je jasno definisao koje su to zdravstvene djelatnosti primarnog, sekundarnog, a koje tercirajrnog nivao zaštite i on se mora poštovati“, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Istakao je da su svi mediji izvijestili da je firma „Messer“ jedina ovlaštena za distribuciju medicinskog kisika, ali da su tek neki kazali da se radi o dozvoli izdatoj za distribuciju medicinskog kisika ustanovama sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite.

„Za ovo su odgovorna kantonalna i federalna ministarstva zdravstva, koja su morala davno regulisati Zakon koji je u Službenim novinama FBiH objavljen još 2010. godine. Pitajte se zašto je baš Zenica odabrana da se pokušavaju praviti afere? Otiđite u bilo koji drugi grad ili općinu, ne postoji zdravstvena ustanova primarnog nivoa koja nabavlja medicinski kisik od dobavljača koji je ovlašten za to jer takav ne postoji u BiH“, naglasio je gradonačelnik Kasumović.

Podsjetio je i to kako je nabavka medicinskog kisika za potrebe „Doma zdravlja“ Zenica godinama vršena od istog dobavljača, koji je samo mijenjao vlasničku strukturu, odnosno kupovale su ga druge firme.

Zbog cjelokupne haotične situacije, odnosno činjenice da domovi zdravlja nemaju od koga zakonski nabaviti medicinski kisik, gradonačelnik Kasumović ovu situaciju ocijenio je da su građani Zenice ostavljeni bez lijeka.

„Pitam Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstvo zdravstva ZDK i FBiH, ali i kantonalnu inspekciju koja je zabranila upotrebu medicinskog kisika Domu zdravlja Zenica, ko će odgovarati? Domovi zdravlja moraju imati medicinski kisik u vozilu Službe hitne medicinske pomoći, Hitnoj pomoći i Covid ambulanti. Šta ako neko bude trebao medicinski kisik i umre jer ga nema? Ko će odgovarati za nerad ovih koji stvaraju afere? Domovi zdravlja u BiH nemaju od koga nabaviti medicinski kisik, a simptomatično je da se samo prašina diže oko zeničkog Doma zdravlja“, istakao je gradonačelnik Kasumović.
Podsjetio je da su proteklih godina napravljene krupnije i osnovane afere poput „Krivaje“ iz Zavidovića, preduzeća „Zenicatrans“ koji se godinama krao, Javne ustanove „Apoteke Zenica“ iz koje je ukradeno četiri i po miliona, „Cimosa“, potkradanja u NK „Čelik“…, međutim, do sada nisu poduzete nikakve istrage od strane nadležnih organa.

„Je li to neko želi ubiti građane Zenice? Zašto drugima nije zabranjena upotreba medicinskog kisika nego samo Domu zdravlja Zenica? Dakle, suština je da afere uopće nema, svi domovi zdravlja na isti način nabavljaju kisik. Upravo su mi konačno dostavili odgovor iz Agencije, a direktor Aleksandar Zolak u svome odgovoru kaže da bi se medicinski kisik koji se koristi u zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog nivoa, prema njegovom mišljenju, možda mogao koristiti i u ustanovama primarne zdravstvene zaštite. Možete misliti kakav je to odgovor, dakle ponovo nisu naveli koja je firma ovlaštena za isporuku kisika ustanovama primarne zdravstvene zaštite jer takva ne postoji u našoj državi“, zaključio je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Doktorica Mersija Kasumović, direktorica „Doma zdravlja“ Zenica, još jednom je istakla da su odmah po saznanju da firma „Istrabenz plini“ d.o.o. Breza nema dozvolu od nadležne Agencije za distribuciju medicinskog kisika poduzete sve mjere.

„Medicinski kisik je povučen i uskladišten u jednu prostoriju, kako bismo ga stavili van upotrebe.Kontaktirali smo firmu „Istrabenz plini“ da nam se očituju o kvaliteti medicinskog kisika koji su nam isporučili, ali i Agenciju te kantonalno ministarstvo zdravstva da nam kažu od koga možemo nabaviti kisik.

Nažalost, još nikada nismo dobili odgovor od Agencije i ministarstva, iako smo pisali urgencije. Naših 27 porodičnih ambulanti ostalo je bez medicinskog kisika, a niko nam ništa ne odgovara. On se može ne koristiti pet mjeseci, a može se desiti dan da imate astmatičnog pacijenta i trebate mu dati kisik.

Međutim, oni to pitanje nemaju stručno riješeno na nivou Agencije“, kazala je direktorica Mersija Kasumović.

Na kraju se, odgovarajući na upit novinara, obratio i Mirza Husetić, predsjedavajući Gradskog vijeća, u svojstvu Skupštine „Doma zdravlja“ Zenica.

„Ovo je čisto politikanstvo. Direktorica Doma zdravlja Zenica dobila je u najam boce medicinskog kisika iz Kantonalne bolnice Zenica i one se sada mogu koristiti jer su od Messera, a koji ima dozvolu samo za isporuku tog kisika ustanovama sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite. To u prijevodu znači da pacijenti do kapije bolnice ne mogu koristiti Messerov kisik, a od kapije bolnice ga mogu koristiti.

Kao predsjedavajući Gradskog vijeća poslao sam urgenciju Agenciji za medicinske lijekove i sredstva BiH, da bismo vidjeli kako riješiti ovaj problem te da zakažemo hitnu sjednicu Gradskog vijeća na temu situacije u kojoj se našao Dom zdravlja Zenica. Smatram da je novi menadžment, odnosno nova direktorica naslijedila sve ono što je radio prošli menadžment. uz napomenu da je menadžment, ustvari, ostao isti, a promijenila se samo direktorica koja je naslijedila sve ono što se ranije radilo pa tako i praksu nabavke medicinskog kisika.

Treba podvući crtu i kazati šta se radilo u periodu prošlog menadžmenta i dirketorice, a o tome ćemo svakako govoriti na narednoj sjednici vijeća“, rekao je predsjedavajući Husetić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno