Politika

SAOPĆENJE ZA JAVNOST: Građani moraju dobiti odgovor – Jesu li ZDK i Zenica, kanton i grad kriminala?

SAOPĆENJE ZA JAVNOST: Građani moraju dobiti odgovor – Jesu li ZDK i Zenica, kanton i grad kriminala? – Kantonalni odbor Stranke demokratske aktivnosti A-SDA Zenica, čije se djelovanje u osnovi zasniva na vladavini prava i pravdi za sve naše građane podjednako, daje punu podršku dr. Rami Isaku, predsjedniku Kantonalnog odbora, i njegovim nastojanjima i inicijativama da se izvrši dekriminalizacija ZDK, a posebno Grada Zenica.

Na današnjoj sjednici Skupštine ZDK, skupštinski poslanik i zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, dr. Ramo Isak, pokrenuo je inicijativu i zahtijevao od Tužilaštva, MUP-a ZDK, FMUP-a i SIPA-e da izuzmu dokumentaciju i materijale sa sjednica Gradskog vijeća Zenica, te da u što kraćem roku provjere i procesuiraju sve navode o krimnalu koji se u njima iznose.

Na sjednicama Gradskog vijeća se jasno i glasno, sa javne govornice, u izravnom TV prijenosu, poimenično iznose nosioci kriminalnih radnji, kao i krivična djela i štete koje oni čine za ZDK i Grad Zenicu. Kada se krivična djela iznesu na ovaj način i javno podnesu građanima, onda je po krivičnom zakonodavstvu dužnost nadležnih policijskih i pravosudnih organa da ih prethodno provjere i procesuiraju. U demokratskoj državi kakva je i Bosna i Hercegovina po svome krivičnom zakonodavstvu, koja se nalazi u procesima evroatlanskih integracija, ni jedan ovaj organ ne smije ostati imun i po strani kada prvi čovjek Grada Zenica sa gradske govornice javno i poimenično iznosi krivičnu odgovornost pojedinaca u javnim preduzećima i institucijama. U suprotnom, na sceni je suštinska koruptivna mreža iz koje nema izlaza ni za društvo niti ni za jednog pojedinca.

Ukoliko nisu počinjena krivična djela, onda su opet na potezu policija i pravosudni organi da preispitaju lažno prijavljivanje i javno iznošenje netaćnih krivičnih kvalifikacija. Kome je to onda cilj da se unosi nered i haos u ionako krhki razvoj Bosne i Hercegovine? Građani konačno moraju dobiti odgovor – je li na djelu kriminal o kome se priča i ko je odgovoran? Ne zaboravimo – mi smo svi u službi građana, oni nas plaćaju i mi im moramo odgovarati.

Dr. Ramo Isak pokrenuo je i inicijativu i zahtijevao da se što prije promijene svi kantonalni upravni i nadzorni odbori. U naša preduzeća i ustanove u kojima oni djeluju, u skladu sa reformskim potrebama, neophodno je da se što prije uvedu standardizirane i napredne organizacijske i tehnološke inovacije. Postojeće kadrovsko ‘status-quo’ stanje u nadzornim i upravnim odborima, koje je u osnovi dio prevaziđenog, nazadnog i bezidejnog ambijenta za lične promocije i statusno bogaćenje, nije u stanju da promijeni i unaprijedi stanje u našoj privredi i društvu. Konačno se moramo okrenuti znanju, mladosti i profesinalizmu, te na taj način osigurati perspektivu za investiciona ulaganja, ostanak mladih i razvoj ZDK.

Kantonalni odbor A-SDA

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem